Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KRUMPLIS STANGLI

2014.06.27

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 5 dkg zabkorpa, 15 dkg főtt krumpli áttörve (lehet maradék krumplipüré is), kb. 2,5 dl langyos tej, 1 tojás, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 2 csapott kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor.

A stanglik tetejére: 1 tojás és különböző magvak.

    

 

    

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk (várunk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab nem képződik).
A lisztet és a zabkorpátösszekeverjük. Hozzáadjuk a krumplit, a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. (Értelemszerűen, ha a tészta túl kemény, még egy kis langyos tejet vagy vizet öntünk hozzá, de ha túl soknak tűnik a 2,5 dl folyadék, nem kell mindet felhasználni. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen változó. Ezért a folyadékadagolást mindig óvatosan kell végezni.)
A tésztát meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát körlappá nyújtunk. A körlapot átlósan nyolc-tíz háromszögforma körcikkre vágjuk. Minden körcikket  föltekerünk a csúcsa felé, és stanglit formálunk belőle.
A megformázott péksüteményeket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra. A péksütiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük villával lazán felvert tojással, megszórjuk magvakkal, és aranybarnára sütjük.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.