LANGALLÓ vagy TÖKI POMPOS
Hozzávalók (egy nagy tepsihez):
30 dkg liszt, 3 dkg élesztő, egy közepes főtt krumpli áttörve (vagy 3 csapott evőkanál krumplipehely langyos vízzel püré sűrűségűre keverve), kb. 2,5 dl langyos víz, 1 kiskanál cukor, 2 mokkáskanál só, 2 evőkanál étolaj.
A langalló tetejére: 2 dl tejföl, 1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint vöröshagyma, paprika, gomba, szalonna, sonka, kolbászkarikák....
Elkészítés:
Egy bögrényi langyos vízbe beleszórunk egy kanálnyi lisztet és a cukrot, aztán belemorzsoljuk az élesztőt, majd megvárjuk, hogy az élesztő felfusson (a tej tetején halványbarna hab képződjön).
A többi lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk az áttört krumplit (vagy a krumplipürét), az olajat és sót, és beleöntjük a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos vizet adunk hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta.
Addig gyúrjuk a tésztát, amíg az edény falától el nem válik. Aztán letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a tészta duplájára nem nő.
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (3-4 milliméter vastagra), és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Még negyed órát kelesztjük, aztán 220 fokos sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük.
Közben a tejfölbe belekeverjük a reszelt vagy fokhagymanyomón áttört fokhagymát.
15 perc után kivesszük a tésztát, rákenjük a fokhagymás tejfölt, elosztjuk a tetején a többi feltétet, aztán visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a tészta széle és alja barnulni nem kezd.
Friss péksütik.
(Carpi, 2010.10.21 06:00)