LEVELES KRUMPLIS POGÁCSA
Hozzávalók:
20 dkg főtt, áttört krumpli kihűtve, 40 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 2 teáskanál só, fél mokkáskanál kristálycukor, 3 dkg friss élesztő. A hajtogatáshoz és kenéshez: 5 dkg olvasztott vaj, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojás villával kissé fölverve.
Elkészítés:
A hozzávalókból sima, rugalmas tésztát gyúrunk. (Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsolni a lisztbe. Arra vigyázz, hogy ne szórj az élesztőre közvetlenül se sót, se cukrot.)
A tésztát néhány órára zárható edényben vagy vastag falú nejlonzacskóban hűtőgépbe tesszük.
A pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, bekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, majd hajtogatjuk. A hajtogatást, vajjal kenést, sajttal megszórást összesen háromszor végezzük el úgy, hogy közöttük 15-20 percig pihentetjük a tésztát.
A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.
Az utolsó hajtogatás után megint hagyjuk negyed órát pihenni a tésztát, aztán nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra és közepes pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
Ezután a pogácsákat hagyjuk a tepsiben kb. még negyed órát kelni. Utána kenjük be a tetejüket tojással (esetleg szórjuk be szezámmaggal vagy reszelt sajttal) és 180-200 fokos sütőben süssük aranybarnára őket (15-20 perc).