Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


MALACKÁK PAPLANBAN

2008.01.15

A recept megjelent a KIFŐZTÜK receptmagazinban.

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, fél kocka (kb. 2-3 dkg) élesztő, 3 kiskanál só, 2 dl langyos tej, 1 nagyobb vagy 2 kisebb főtt krumpli átpaszírozva (vagy ennek megfelelő mennyiségű krumplipüré vagy krumplipehely), csipetnyi cukor, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 3 evőkanál (oliva)olaj.

A "malackák" tetejére: kissé felvert sós tojás, reszelt sajt, szezámmag, napraforgómag, tökmag.

  

malackak-paplanban-20090102-021-dd.jpg

  

A tészta elkészítéséhez egy kis tálkába langyos tejet öntünk, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy csipet cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején halványbarna hab képződjön).
A lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, és beleöntjük a felfutott élesztőt, az olajat és belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk az áttört krumplit. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos tejet adunk még hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta. Amikor összeállt, simára gyúrjuk. (Puha, kicsit ragadós tésztát kell kapnunk.)

A tésztát letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a duplájára nő.
Amikor a tészta megkelt, fél centi vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, és az alábbi töltelékek valamelyikével töltjük meg:

 

Virslis töltelék:
A tésztanégyzetek egyik végébe egy fél virslit vagy egy koktélvirslit teszünk, majd begöngyöljük a tésztába.
Természetesen szója- vagy szejtánvirslit is használhatunk.

    

malackak-paplanban-006-dd.jpg

    

Virslis, sajtos, ketchupos:
A tésztanégyzetek egyik végébe egy vékony szeletke sajtot és egy fél virsit vagy egy koktélvirslit teszünk, egy csepp ketchupot nyomunk rá, majd begöngyöljük a tésztába.
Természetesen szója- vagy szejtánvirslit is használhatunk.

     

malackak-paplanban-020-dd.jpg

 

Gombás:
Megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpárolunk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A megpárolódott gombát tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tűzről. Kihűtve egy-egy kiskanálnyit a tésztanégyzetek egyik végébe halmozunk, aztán a tölteléket a tésztába göngyöljük.

Gombás, füstöltsajtos:
Megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpárolunk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A megpárolódott gombát tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tűzről. A tésztanégyzetek egyik végébe egy-egy vékony szeletke füstölt sajtot fektetünk, ráhalmozunk egy-egy kiskanálnyit a kihűlt gombából, aztán a tölteléket a tésztába göngyöljük.

    

malackak-paplanban-20090102-017-ee.jpg

    

Darált húsos:
Vagy ledarált pörköltből készítjük, vagy darálthúsból pörköltet főzünk. A pörköltet tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr, levesszük a tűzről. Kihűtve egy-egy kiskanálnyit a tésztanégyzetek egyik végébe halmozunk, aztán a tölteléket a tésztába göngyöljük.
Természetesen szójapörköltből is készülhet a töltelék.

Az így elkészített batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal, magvakkal megszórjuk.
A süteményt előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Melegen és hidegen is finom.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Virslis bukta :-)

(Mancika, 2010.06.11 11:40)

Nagyon fincsi lett, köszike!

Virlsi

(ZsPeti, 2010.03.02 14:32)

Sziasztok!

Recept sokkal egyszerűbb, ha mustárral, ketchuppal vagy sajttal töltött virslit használtok.
Részletek a virslikről: zsitep.roll@gmail.com

Üdv

ZsPeti

Évinek

(Szamóca, 2009.11.21 19:44)

Szia Évi!
Egy anya számára a legnagyobb öröm a gyereke dicsérete. Gratulálok hozzá! :)

Virslis malacka

(Évi, 2009.11.21 19:42)

Szia Szamóca!
Ma virslis malacka volt vacsira. Sajttal és mustárral készítettem, mert a ketchupot mi nem igazán szeretjük. Olyan jól sikerült, hogy az amúgy válogatós kisebbik lányom is azt mondta ilyet máskor is csináljak. Köszi szépen az ötletet!
Évi

Válasz Boginak

(Szamóca, 2009.05.22 09:30)

Szia Bogi!
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett!
Köszönöm szépen a kedves dicsérő szavakat. (pirulós szmájli)

Köszi!

(Bogi, 2009.05.22 00:44)

Köszönöm szépen! A ketchupos verziót csináltam meg -szegény malacok nem voltak hosszú életűek.:)Egyébként nekem csak 11 sikerült és jó párszor újra kellett formáznom a tésztát, hogy malac-méretűek legyenek a paplanok de ez már legyen az én bajom!
Nagyon szeretem a receptjeidet, már több sütit sütöttem innen, mind osztatlan sikerrel.:) Köszönöm!

Válasz Boginak

(Szamóca, 2009.05.15 09:43)

Szia Bogi!
Köszönöm, hogy szóltál, hogy nem egyértelmű a hozzávalók felsorolása. Kijavítottam. Nagyon jól gondolod: a magvak a sütik tetejére kellenek. (Persze, ha belegyúrsz a tésztába egy kis szezámmagot, az véletlenül sem fog ártani. :D)
Egy adagból én 16 "malackát" csináltam, de nem nagyokat. Koktélvirslivel vagy fél virslivel. Az egész néhány falatnyi.

kérdés

(Bogi, 2009.05.14 23:26)

Szia Szamóca!
Nagyon tetszik ez a süti, azt hiszem a közeljövőben nekiugrok valamelyik változatnak.:) Pár kérdés:
A tészta hozzávalóinak a végén oda van írva, hogy szezámmag, napraforgómag, tökmag. A receptben viszont nincs benne, mikor kell hozzáadni -hozzá kell egyáltalán? Nem csak a tetejére kell?
Neked mennyi malacka sikerült ennyi adagból? Csak a virsli végett kérdezem, hogy mennyivel számoljak, kb.