Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MAZSOLÁS ZSEMLE

2008.01.15

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dl langyos tej, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, 10 dkg mazsola.
A zsemlék megkenéséhez: egy villával felvert tojássárgája.

   

p1040334-dd.jpg

   

Elkészítés:
Egy tálba beleöntjük a langyos tejet, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy kanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején vastag halványbarna hab képződjön). A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a csipetnyi sót, a többi cukrot, beleöntjük a puha vajat és a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk a hozzávalókat. (Sima, puha, de a táltól elváló tésztát kell kapnunk.) Amikor a tészta már sima, belegyúrjuk a megmosott mazsolát is.

Ezután a tésztát letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg duplájára nő. A megkelt tésztából beolajozott vagy belisztezett kézzel zsemléket formálunk. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejükre éles késsel egy keresztet vágunk (hogy kelés közben ne repedjenek össze-vissza), aztán megkenjük őket tojássárgájával.
Újabb negyed óra kelesztés után a zsemléket előmelegített 200 fokos sütőben szép barnára sütjük. (Ha túl hamar barnulnának, takarjuk be a tetejüket alufóliával.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mazsolás zsemle

(TIMI, 2011.12.11 16:15)

most sült meg és nagyon finom gratulálok a recepthez gyorsan el is fogyott a gyerekeket nem láttam még így zsemlét enni.

Szia Gergő!

(Szamóca, 2008.10.29 17:30)

Biztosan nem teljesen olyan, de talán hasonló. :)

kaiser

(gergő, 2008.10.29 14:49)

ez olyan, mint amilyet a kaiserben árultak?

Szia!

(Szamóca, 2008.09.26 10:55)

Remélem, jól fog sikerülni a zsemle!
A sajtos-krumplis muffint jó sokan megcsinálták már az ismerőseim közül. Mindenkinek ízlett. Egy dologra vigyázz, ha kipróbálod: van olyan muffinpapír, amelyikbe beleragad a tészta, és úgy kell kirágni belőle, ezért én egy ideje muffinpapír nélkül, csak simán a jól kivajazott muffinsütő mélyedéseibe kanalazom a tésztát, és úgy sütöm meg. Úgy még nem ragadt bele.

ircsi13@freemail.hu

(Ircsi, 2008.09.26 07:01)

Köszönöm szépen,ma megprobálom!A boltban lehet kapni és azt szeretem,de szerintem ez finomabb azért szeretném megcsinélni és nem is tűnik nagyon macerásnak.Nagyon szuper az oldalad és gyönyörűek amit csinálsz.A muffint nagyon szeretem,de eddig egyetlen sós sem ízlett,de most a sajtos krumplis nagyon csábítóan néz rám.
Bocsi egy kicsit hosszúra sikeredett.

Kedves Ircsi!

(Szamóca, 2008.09.25 12:31)

8-10 db nagyjából bolti zsemle nagyságú zsemle lesz ennyi hozzávalóból.
A tésztája nem egy olyan fejfújt buborék, mint a bolti sima zsemléké, hanem a tej és vaj miatt inkább kalácstésztához hasonló.

ircsi13@freemail.hu

(Ircsi, 2008.09.25 08:37)

Szia!

Szeretném megsütni a zsemlét,ebből az adagból kb.mennyi zsemle lesz?
Köszönöm