Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA

2008.01.15

 medvehagymas-pogacsa-17-013-dd.jpg

  

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 dl tejföl, kb. 30-40 db medvehagymalevél (a medvehagymáról itt olvashatsz: MEDVEHAGYMA), 2 tojás sárgája, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 erősen csapott evőkanál só, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojás villával fölverve a pogácsák bekenéséhez.

 

Kép

 

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik).

A lisztet egy tálba szitáljuk. Összemorzsoljuk a vajjal, aztán hozzáadjuk a fölfuttatott élesztős tejet, majd a reszelt sajton, a medvehagymán és a pogácsák tetejére való tojáson kívül az összes többi hozzávalót. A keveréket robotgéppel jól kidolgozzuk. Egy kifejezetten puha tésztát kell kapnunk. A tésztát fél órát langyos helyen pihentetjük.

Közben a jól megmosott és lecsöpögtetett medvehagyma leveleket apróra vágjuk.

A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott medvehagymalevél felét, erre jön a reszelt sajt fele.

Ezután a tésztát fölcsavarjuk, mint a bejglit vagy rétest, letakarjuk, és negyed óráig langyos helyen pihentetjük.

Ezután ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel és a maradék sajttal.  Megint felcsavarjuk.

Végül még egyszer kinyújtjuk (kb. ujjnyi vastagra), a tetejét megkenjük a fölvert tojással, éles késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
 

Tipp:

A pogácsák tetejét is megszórhatjuk reszelt sajttal.

 

Kép



 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

köszönet

(mariann, 2011.04.22 21:20)

Eddig nem volt szerencsém a medvehagymás pogácsa készítéssel. De ezt egyszerű volt elkészíteni, és finom lett nagyon!

Köszönöm!

http://www.foci7.eoldal.hu/

(http://www.foci7.eoldal.hu/, 2010.05.24 19:35)

http://www.foci7.eoldal.hu/

olajos medvehagyma

(Jucus, 2010.05.06 09:13)

Szia!
Nagyon szeretném ezt a receptet kipróbálni, de nekem olajban, sóban eltett medvehagymám van, amit múlt hónapban tettem el (most először és eddig csak salátába tettem belőle. Segítenél abban, hogy ezt a receptet kicsit átvariáljam? Gondolom a zsiradék mennyiségét kellene csökkentenem, de mennyivel?
Üdv: Jucus