Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


NAPRAFORGÓ KENYÉR

2008.01.14

Az ötletért hálás köszönet Orbán Rózsikának. 


Hozzávalók:

50 dkg lisztből készült kenyértészta (nézz szét itt, az oldalon, és válassz kedvedre való tésztát: ( HÁZI KENYÉR, FÉLBARNA KENYÉR, KRUMPLIS KENYÉR, ROZSKENYÉR, SÖRÖS KENYÉR, SÓS KALÁCS, BAGETT...), különböző magvak a díszítéshez, kb. 1 dl olvasztott vaj vagy étolaj (vagy más olvasztott zsiradék).

  

Kép

  

Elkészítés:

Amikor a tészta megkelt, először két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.

   

Kép

  

Az egyik cipót ötfelé vágjuk, és öt pici cipót formázunk belőle.

A másik cipónak levágjuk a negyedét.

   

Kép

   

A levágott negyed részt és a megmaradt háromnegyed részt is 5-5 részre osztjuk, és kis golyókká gyúrjuk.

   

Kép

   

Az így kapott összesen 15 tésztagömböt liszttel vékonyan megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és 20-30 percig pihentetjük.

Ezután a legnagyobb tésztagömböket egyenként tányérnyi átmérőjű körlappá nyújtjuk. Az első körlapot egy sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott) nagy tepsi közepébe fektetjük. Vékonyan megkenjük vajjal/olajjal. Erre ráterítjük a következő körlapot. Erre is pici olaj jön, majd megint tészta, megint kenés, megint tészta, aztán kenés, végül az ötödik tésztalap. Az ötödik tésztalapot úgy tegyük az előzőekre, hogy a szélét kicsit nyomkodjuk le oldalt.

Ezután az így létrejött korongot vágjuk be csillag alakban a szélétől egy centire nyolc részre:

  

Kép

   

A bevágásokat óvatosan hajtogassuk ki:

 

Kép


 

Ezután a közepes nagyságú tésztagombócokat nyújtsuk ki egyenként akkor körpapokká, amekkora beleillik a pizzavirágunk közepébe. Ezeket a tésztalapokat a tepsiben levő virágunk üres közepébe helyezzük egyenként, és éppen úgy, mint az előbb az alsó négy lapot megkenjük vajjal/olajjal és egymásra rakjuk.

Az ötödik tésztalapot jól lenyomkodjuk a széleinél. Aztán a most elkészített korongot megint bevágjuk csillag alakban.

 

Kép

  

A szirmokat megint kihajtogatjuk:

 

Kép

 

Végül a legkisebb tésztagombócokat nyújtjuk akkorára, amekkora a virágunk üres közepe (kb. 16 cm átmérőjű kör).  Ezt az öt lapot beillesztjük a virág közepébe úgy, hogy az első négyet vajjal/olajjal megkenjük. Az ötödik széleit lenyomkodjuk. 

A virág közepét és szirmait bekenjük langyos vízzel, megszórjuk magvakkal. 

 

 

Kép

 

 

A kenyeret 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

   

Kép

   

Tipp:

Az egyes tésztarétegek közé szórhatsz pl. reszelt sajtot is.

Ugyanezzel a módszerrel látványos pizzát is süthetsz. A receptet itt találod meg: PIZZA MARGARÉTA.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.