Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


OLÍVÁS KIFLI

2013.05.30

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 kávéskanál só, 1 kiskanál cukor, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, kb. 1 dl olívaolaj, 10 dkg olívabogyó és/vagy olajban eltett aszalt paradicsom.

A kiflik tetejére:  villával kissé felvert tojássárgája, magvak.

 

p1360531-dd.jpg

    

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik).

A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, sózzuk és addig gyúrjuk, amíg az edény falától el nem válik. (A lisztek folyadékfelvevő képessége nem egyforma. Lehet, hogy a tej kevésnek bizonyul a tészta összeállításához. A tésztának jó puhának, inkább lágynak, mint keménynek kell lennie. Ha túl keménynek tűnik a gyúrás során, akkor apránként öntsünk hozzá még egy kis langyos tejet vagy langyos vizet.)

A tésztát letakarva duplájára kelesztjük (kb. fél óra). Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, majd vékonyan megkenjük olajjal és megszórjuk összevágott olívabogyóval vagy paradicsommal. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk.*** Ezután negyed órát letakarva pihentetjük. A hajtogatást, kenést még háromszor ismételjük, minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel.

Végül a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojássárgájával, megszórjuk magvakkal, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.