PIZZA FÁNK
Hozzávalók (két 30-35 cm átmérőjű pizzához):
A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 1 dl langyos víz, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 2 evőkanál étolaj (lehetőleg olivaolaj).
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és két evőkanál lisztet, majd az élesztőt langyos helyen felfuttatjuk (megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön).
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az étolajat, 1 dl langyos vizet és a felfuttatott élesztős tejet. Robotgép gyúrókarjával az egészből sima tésztát keverünk, és a tésztát jól kidolgozzuk. (Nem muszáj túlzásba esni, elég 5 percig keverni a géppel.)
Egy nagyon lágy, ragadós tésztát kapunk. A tésztát egy órát letakarva kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, majd kb. 10 cm oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepét vékonyan megkenjük pizzaszósszal, ízlésünknek megfelelő tölteléket (pl. apróra vágott sonkát, gombát, szalámit...) és egy kis sajtot halmozunk rá. A tésztát ezután háromszögbe hajtjuk úgy, hogy a tölteléket teljesen beburkoljuk vele. A tészta széleit nagyon alaposan összenyomkodjuk.
A tésztabatyukat forró olajban megsütjük.
Tálalásnál adhatunk hozzá reszelt sajtot, paradicsommártást, fokhagymás tejfölt...