Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


PIZZÁS CSIGA

2008.01.11

Hozzávalók:

Fél kiló liszt, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 2,5 dl langyos tej, 20 dkg olvasztott (de nem meleg) vaj, 1 kiskanál cukor, 2 mokkáskanál só.

 

Kép

 

A mártáshoz: 2 dl sűrű paradicsomlé, fél-fél mokkáskanál friss vagy szárított oregánó, kakukkfű és bazsalikom (vagy helyettük olasz fűszerkeverék), fél mokkáskanál só, egy kis gerezd fokhagyma finomra reszelve, ízlés szerint pici cukor, ha nagyon savanyú a paradicsom.

A töltelékbe: 25 dkg reszelt sajt.

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).

A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát egy órát langyos helyen kelesztjük.

Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a vaj egyharmad részét. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk.*** Ezután negyed órát megint letakarva kelesztjük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

A pihentetés alatt a mártás hozzávalóit összefőzzük és kihűtjük.

A harmadik hajtogatás és pihentetés után a tésztát 3-4 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a paradicsommártással, aztán egyenletesen beszórjuk a reszelt sajttal. Ezután, mint a bejglit, föltekerjük, majd éles késsel egy centi vastag körszeleteket vágunk belőle.

Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól 4-5 centi távolságra. Előmelegített közepes hőfokú sütőben (a sütő típusától függően 180-200 fokon) megsütjük őket.

 

Tipp:

A sajton kívül a paradicsommártásra szórhatsz morzsolt főtt kukoricát, apró darabokra vágott sonkát, húsos szalonnát, kolbászt, szalámit is.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pizzás csiga

(Vali, 2010.11.09 16:25)

Szia!

Köszönöm a receptet. Megsütöttem, fantasztikus lett.
Izgultam, mert most Németországban vagyok, és itt mindennek kicsit más íze van, mint otthon, de nagyon jó lett.Én most száraz élesztővel csináltam, mert rendesen nem találtam sehol.

Pizzás csiga

(Szoboszlai Anna, 2010.09.25 15:36)

Szia!
Nagyon jó az oldal.
Holnap ezt csinálom vacsorára remélem sikerül, mert még sohasem csináltam kelt tésztát.
Várom az új recepteket:)

Pizzás csiga

(Szamóca, 2010.02.01 18:35)

Szia Zsófi!
Sok sikert a választott hivatásodhoz! Gyönyörű szakma. Kicsit irigyellek érte.
Az, hogy hány csiga lesz a tésztából, attól függ, mekkora csigákat csinálsz. Én nem túl nagyokat szoktam. Olyan 20 darab körül szokott lenni.

pizzás csiga

(zsófi , 2010.02.01 18:26)

először is szeretnék gratulálni ehhez a nagyszerű oldalhoz és persze a csodás süteményekhez! :)
én cukrász szeretnék lenni,állandóan sütök, úgyhogy nagyon megörültem ennek az oldalnak, mert rengeteg ötletet meríthetek :)
azt szeretném kérdezni, hogy kb hány csiga lesz ennyi tésztából?

előre is köszönöm a választ!
további jó sütögetést, így tovább ;)