Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HAMBURGERZSEMLE vagy PUFFANCS

2008.01.21

Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg puha vaj, 5 dkg tejpor, 1 tojás, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, A tetejére: egy villával enyhén felvert tojássárgája, szezámmag.

    

p1180228-dd.jpg

   

Elkészítés:
Az élesztőt egy bögre langyos vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik. A megkelt élesztőt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, a tejport, egy tojást, és a tésztát - fokozatosan hozzáadva annyi langyos vizet, amitől összeáll (kb. fél liter kell bele összesen) - addig gyúrjuk, amíg az edény faláról elválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nő).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket (egymástól távol, mert megnőnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk őket.

A fél óra elteltével megint megkenjük tojássárgájával a puffancsok tetejét, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.

 

 

HAMBURGERZSEMLE MÁSKÉPP

 

Hozzávalók:
1 kg finomliszt, fél liter langyos tej, 5 dkg élesztő, 10 dkg puha vaj, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só. A tetejére: egy villával enyhén felvert tojássárgája, szezámmag.

    

p1300800-dd.jpg

    

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztőt (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik). A megkelt élesztőt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, és a tésztát addig gyúrjuk, amíg az edény faláról leválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nő).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket (egymástól távol, mert megnőnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk őket.

A fél óra leteltével megint megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal a puffancsok tetejét, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.

 

Ha hamburgert akarsz készíteni, a húspogácsa receptjét itt találod:

HAMBURGER

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hamburger+puffancs

(Marta Porteleki, 2010.01.29 20:58)

Draga Szamoca! Ma elkeszitettem ezt a tokeletes hamburgert a puffanccsal egyutt! Mit mondjak? Tokeletes receptek, ugy mint a tobbi! Sajnos nem elunk Otthon,(USA,Ny.) regen imadtuk a hamburgert, de itt ahol elunk, ehetetlen mind, talan a MD-os a legborzasztobb az osszes kozul! Ezert evek ota mellozzuk. A ferjem latta meg veletlenul a Te hamburgeredet az oldalon, ahol en bongesztem a recepteket. Azt mondta gyonyoru es biztos finom is! Na en ma meglepikent elkeszitettem. Fantasztikus lett, gyonyoru, kifogastalan. Halas koszonet a receptert!

recept értékelés

(Gábor, 2010.01.27 13:48)

Szia!
Kipróbáltuk és nagyon finom lett, szépen megnőttek a zsemlék és a husi recepttel együtt iszonyat jó hamburgerek lettek. Viszont bár megnőttek a zsömik még így is elég kemény szerkezetűek voltak, olyan mint a kenyérsütős kenyér. Nem tudod hogy lehetne még lazább és könnyedebb?

Hamburgerzsemle

(Szamóca, 2010.01.08 09:59)

Szia! Nagyon örülök, hogy ízlett!

Hamburgerzsemle

(kiscele, 2010.01.07 16:22)

Ki próbáltam a receptet és isteni finom.Köszi.

Timinek

(Szamóca, 2009.12.20 08:48)

Szia Timi!
Más tippem nincs, mint hogy több folyadék kellett volna a tésztába. Sajnos a lisztek nem egyformák. Mindegyiknek különböző a folyadékfelvevő képessége. Talán a tiédbe kellett volna még egy kis tej vagy langyos víz.
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült!

Hambizsemle

(Timi, 2009.12.19 13:33)

Szia Szamóca!
Először is nagyon király az oldal, gyönyörűek az ételek, sütik. Gratulálok! Ma megcsináltam a hambit, a hús tényleg jó lett, bár nem tudtam lapos pogácsákra csinálni, inkább fasírt formájúak lettek, bárhogy lapítottam őket, de az ízük nagyon jó! A zsemle sajnos nagyon nem sikerült, valamit igen elronthattam. A hozzávalókat lefeleztem, hogy csak 6 zsemi legyen, szerinted ez okozta a bajt??? A zsömlék nagyon tömörek lettek, nehézkesek és nem is nőttek meg sajna. Várom az ötleteidet, hogy hol ronthattam el. Köszi

recept

(marcsi71, 2009.09.30 21:03)

Szia Szamóca !

HA kipróbáltad írd meg, hogy hogysikerült.

Recept

(Szamóca, 2009.09.28 21:30)

Szia Marcsi!
Tündér vagy, hogy beírtad a receptet. Köszönöm szépen!
Ki fogom próbálni.

haburger

(marcsi71, 2009.09.28 20:11)


Szia Szamóca !

Bocs hogy ilyen későn írok vissza .
A recept : - 70 dkg pulyka darálthús
- 2 kk mustár
- 3 kk foghagyma granulátum
- 1 fej vörös hagyma
- 3 ek reszeltsajt (trappista)
- őröltbors,só,aprított petrezsejem levél
- 1 db tojás
Ebből kb 10 db lesz.Én most készülök megcsinálni a családnak.
Jó sütést !

Tojás

(Szamóca, 2009.09.08 18:50)

Szia Marcsi!
Sokan tesznek a hamburgerhúsba tojást is. Mert úgy kevésbé esik szét a húspogácsa.
Örülnék, ha beírnád a te receptedet a hamburgerhúshoz. Tanulnánk belőle.

hamburgerről

(marcsi 71, 2009.09.08 18:29)

elkészítettem a receptben lévő hambit és a húspogácsát is/én tojást is tettem bele és pulykahúsból készítettem/tényleg nagyon finom!!!

maja31 eltoltál valamit

(Jutka néni, 2009.09.08 07:05)

maja31 te valamit jól elrontottál. Ez a világ legjobb hamburger zsömi receptje. Én megsütöttem már vagy harmincszor, mindig tökéletesen sikerült, nem is veszünk már boltit.
Szamóca, köszönöm a receptet.

Puffancs

(Szamóca, 2009.09.07 11:54)

Sajnálom, hogy neked nem sikerült. :(((

maja31

(hamburgerzsemle, 2009.09.07 10:14)

szia megsötötem ezt a puffancsot de nem volt sikerem vele gyakorlot háziasszony vagyok minden nap sütök. Az bolti puffancshoz nem hasonlitanám söt megse közeliti! pedig mindent recept szerint készitetem olyan lett a puffancs amikor kihült hogy valakinek a fejáhez vágtam volna bisztos fájtvolna neki. de amugy köszi a receptet és bocs ha megsértetelek de nem szándékos volt

Mákus guba

(Szamóca, 2009.08.12 15:50)

De jó, hogy ilyen sikered volt vele! :)
Igen, hallottam, hogy külföldön csak bámulnak, hogy mi mákot eszünk. Pedig milyen finom! :)

mák :D

(Tünde, 2009.08.12 14:45)

Szia!
Köszönöm szépen a receptet, nagyon jó lett a kifli is zsemle is!! :D Mákosgubát már el is tüntettük a férjemmel!! :P

Van, igen, csak nagyon-nagyon kis mennyiségben áruljáka boltokban, mert itt igazából csak az ételek "díszítésére" használják. Megszórják a salátát ilyenek! A nénike nézett is a múltkor, mikor a piacon 1kg mákot kértem, leesett az álla, hogy ebből ételt csinálunk mi magyarok és nem drogot! :D Komolyan!! :D

Mákosguba

(Szamóca, 2009.07.20 22:13)

Csak úgy kicsit kevesebb sót tegyél bele!
Van ott is mák?

válasz

(Tünde, 2009.07.20 22:10)

:D
ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚúhhhh, köszönöm, akkor jöhet a Mákosguba ezerrel!!!! :)
Majd, írok, hogy hogy sikerült a recept!!! :D

Válasz Tündének

(Szamóca, 2009.07.20 13:59)

Szia!
Persze, hogy lehet. Minden péksütemény-tésztából olyan formát alakítasz ki, amilyenhez kedved van.
Én leggyakrabban úgy sütök péksüteményt, hogy a begyúrt, megkelesztett tésztából nem csak egy formát alakítok sütés előtt, hanem egyszerre kifliket, zsömléket, apró kalácsféléket, ahogy éppen eszembe jut.

hamburgerzsemle

(Tünde, 2009.07.20 13:32)

Szia Szamóca!
Kérdésem (mielőtt kipróbálnám) :P, lehet ebből a receptből ugyanúgy kiflit is formázni és azt sütni belőle???? Láttam, hogy mindenkinek nagyon bejött, szóval én is kipróbálnám, mert már egy éve Angliában lakom, és itt egyszerűen se NORMÁLIS HAZAI zsömle, se kifli...... nagyon hiányzik!!!!
Előre is köszönöm válaszod!!!!
szia