Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HAMBURGERZSEMLE vagy PUFFANCS

2008.01.21

Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg puha vaj, 5 dkg tejpor, 1 tojás, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, A tetejére: egy villával enyhén felvert tojássárgája, szezámmag.

    

p1180228-dd.jpg

   

Elkészítés:
Az élesztőt egy bögre langyos vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik. A megkelt élesztőt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, a tejport, egy tojást, és a tésztát - fokozatosan hozzáadva annyi langyos vizet, amitől összeáll (kb. fél liter kell bele összesen) - addig gyúrjuk, amíg az edény faláról elválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nő).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket (egymástól távol, mert megnőnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk őket.

A fél óra elteltével megint megkenjük tojássárgájával a puffancsok tetejét, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.

 

 

HAMBURGERZSEMLE MÁSKÉPP

 

Hozzávalók:
1 kg finomliszt, fél liter langyos tej, 5 dkg élesztő, 10 dkg puha vaj, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só. A tetejére: egy villával enyhén felvert tojássárgája, szezámmag.

    

p1300800-dd.jpg

    

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztőt (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik). A megkelt élesztőt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, és a tésztát addig gyúrjuk, amíg az edény faláról leválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nő).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket (egymástól távol, mert megnőnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk őket.

A fél óra leteltével megint megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal a puffancsok tetejét, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.

 

Ha hamburgert akarsz készíteni, a húspogácsa receptjét itt találod:

HAMBURGER

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hamburger

(Szamóca, 2009.07.09 12:20)

Szia Jucus!
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett. :)
Köszönöm szépen a dicséretet! (erősen pirulós szmájli)

hamburger

(Jucus, 2009.07.09 10:43)

Szia Szamóca!
Nemrég ismertem meg az oldaladat és nagyon tetszik. Mivel a férjem imádja a hamburgert, kipróbáltam ezt a receptedet és nagyon fincsi lett. A te recepted alapján készítettem el hozzá a húspogácsát is, amit grillen sütöttünk meg. Össze sem lehet hasonlítani a boltival!
Köszönjük Neked.

Szia Csilla!

(Szamóca, 2009.02.28 18:25)

Nagyon örülök, hogy neked is ízlett! :)
Minél többen nem vesszük meg a bolti vegyszeres vackokat, annál hamarabb rá kell döbbenniük az élelmiszergyártóknak, hogy nem tudnak szemetet eladni. Hátha előbb-utóbb a bolti élelmiszerek is jobbak lesznek ezáltal. :)

hamburgerzsemle

(Csilla, 2009.02.28 17:59)

Nagyon tuti kis receptet osztottál meg velünk,köszi:)
Isteni finom lett,és ráadásul nincs tele 10 E-vel!

Szia Becca!

(Szamóca, 2009.01.27 19:20)

Láttam közben a te zsemléidet. Bámulatosak!
Sokkal szebbek, mint az enyémek.
Beiratkozom hozzád tanulni. Nagyon ügyes vagy!

Szamóca! :)

(becca, 2009.01.27 14:22)

Csak arra gondoltam, mikor azt írtam, hogy olyan, mint a képeken, hogy szerencsére nekem is sikerült ilyen gyönyörűre megcsinálnom, és nem bénáztam el!!! He-he!!! :D Mivel az eddigi próbálkozásaimmal egyáltalán nem voltam elégedett (természetesen MÁS receptekkel kísérleteztem eddig)!!! :D De ez valami isteni!
És gratulálok a blogodhoz, csak így tovább!!! :D Ezentúl gyakrabban jövök, az biztos :D :D

Kedves Becca!

(Szamóca, 2009.01.27 13:17)

Szia!
Annyira örülök, hogy nektek is ízlett! :)

Persze, hogy olyan, mint a képeken, mert pont ez a zsemle van a képeken. (Tudod, úgy működik az oldal, hogy először megsütöm/megfőzöm az ételt, aztán leírom a receptet és lefényképezem a kész ételt. Csak kipróbált receptek és a recept alapján elkészített ételek fotói kerülnek fel ide.)

puffancs

(becca, 2009.01.27 12:58)

Szia Drága Szamóca!
A nevedet aranyba foglalom ezután!!!! :D Ez a hambizsemle egyszerűen frenetikus! Nem találok rá szavakat!!! Atyaég! És tényleg olyan lett, mint a képeken, hatalmas, és aranybarna! És az illata is mesés! Nagyon szépen köszönöm, h megosztottad velünk ezt a receptet!!!!!!! Mindenkinek meleg szívvel ajánlom!
Üdv: becca

Szia Anna!

(Szamóca, 2009.01.25 09:08)

Én is itthon sütök minden péksüteményt és kenyeret már több, mint tíz éve.
Van kenyérsütőgépem is, de nem tetszik a gépben sütött kenyér állaga. Ezért inkább sütőben sütöm. Egyáltalán nem bonyolult.
Nagyon örülök neki, hogy nem csak én vagyok ilyen fanatikus. Minél többen nem vesszük meg a bolti vegyszeres szemetet, annál inkább rá fognak kényszerülni a pékségek, hogy normálisabb termékeket gyártsanak.

hamburgerzsemle

(Anna, 2009.01.25 08:29)

Igen, egyetértünk, mindenféle vacakkal telepakolják, hogy még napok múlva is úgy nézzen ki mintha friss volna. Az íze, meg egyeníz. Én már hosszú évek óta saját magam készítem a kenyeret, kiflit, zsemlét. A bolti már szóba sem jöhet. :)
Még egyszer köszönöm. Szép napot! :)

Válasz Annának

(Szamóca, 2009.01.24 20:43)

Szia!
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett.
A bolti hamburgerzsemlék tömve vannak vegyszerekkel, és nem is igazán finomak. Megéri néha otthon sütni.
Egy unoka dicséreténél pedig nincs becsesebb. :)

Anna

(Kedves Szamóca!, 2009.01.24 20:12)


Régóta keresem már hamburgerzsemle receptet. Többet ki is próbáltam, de eddig egyik sem vált be. Most azt hiszem megtaláltam az igazit. Nagyon szépek, és finomak lettek, az egész családomnak nagyon ízlett. Unokámat külön elbűvöltem azzal, hogy ilyen "szép" lett.:) Köszönöm

Szia!

(Szamóca, 2008.12.19 14:58)

Drága Saci, amihez te hozzányúlsz, az csak remekül tud sikerülni. :)

Szia Szamóca!

(Saci, 2008.12.19 13:45)

Sok puffancs receptet kipróbáltam már, mire rátaláltam erre. Többet nem próbálok, csak is ezt fogom sütni. Ennél finombbra úgysem találnék!
Köszönöm Neked! :-))


« előző

1 | 2 | 3