Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HÁZI ROZSKENYÉR

2008.01.21

Hozzávalók:

25 dkg rozsliszt, 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 3-3,5 dl langyos víz, 2-3 evőkanál szezámmag vagy napraforgómag vagy darabosra vágott dió.

   

Kép

   

Elkészítés:

Egy bögre vízbe belekeverjük a cukrot és 1-2 evőkanál lisztet, aztán belemorzsoljuk az élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).

A liszteket a sóval és a szezámmaggal egy tálba szórjuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és ha kell még vizet apránként hozzáadva az egészből sima tésztát gyúrunk. (Legjobb robotgéppel vagy kenyérsütő gép dagasztó programjával.) A rozslisztes tészta nagyon ragadós, nem válik el olyan könnyen az edénytől, mint a sima búzaliszt.

A tésztát ezután langyos helyen, letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezután átgyúrjuk, és cipóvá vagy cipókká formáljuk. (Én két kisebb cipót szoktam sütni belőle.)

A cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejüket megkenjük langyos vízzel, 1-2 helyen bevágjuk, szezámmaggal megszórjuk, aztán 180-200 fokos sütőben megsütjük. A kenyér akkor sült át, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Rozskenyér

(Szamóca, 2010.11.15 14:38)

Szia!
Nekem nem sok bele ennyi élesztő.
Régebben én is tejjel csináltam, de a tej nálunk most tiltólistára került éppen, ezért váltottam csak vízre.
Viszont néha szoktam kovászport is rakni bele.

rozskenyér

(hmargó, 2010.11.15 14:04)

Szia Viki! Nem sok az 5 dkg élesztő? Én ehhez a mennyiséghez a fele élesztőt teszem, használok sikért is, a folyadék fele pedig tej.