Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ROZSCIPÓK

2008.01.10

Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 1 kis doboz (kb. 1,5 dl) natúr joghurt, langyos víz, 1 kiskanál ecet, 1 evőkanál (oliva) olaj (más növényi olaj is jó). A kenyerek tetejére magvak (kihagyható).

   

Kép

  

Elkészítés:

Fél bögre vízbe belekeverjük a cukrot és 1-2 evőkanál lisztet, aztán belemorzsoljuk az élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).

A liszteket a sóval egy tálba szórjuk. Beleöntjük az ecetet, az olajat, majd a felfuttatott élesztőt, a joghurtot, és még annyi vizet apránként hogy az egészből sima tésztát tudjunk gyúrni. (Legjobb robotgéppel vagy kenyérsütő gép dagasztó programjával.) Vigyázat, a rozslisztes tészta nagyon ragad!

A tésztát ezután langyos helyen, letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezután átgyúrjuk, és cipóvá vagy cipókká formáljuk. (Én négy kisebb cipót szoktam sütni belőle.)

A cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejüket megkenjük langyos vízzel, 1-2 helyen bevágjuk, magvakkal megszórjuk, aztán 200 fokos sütőben megsütjük. A kenyér akkor sült át, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.

 

cipok-29-010-ddd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.