Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ROZSKENYÉR

2008.01.10

Hozzávalók:

A kovászhoz: 1 dl langyos víz, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg friss élesztő, egy maréknyi sima búzaliszt.
A kenyérhez: 30 dkg sima búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 2-3 dl víz, 3 evőkanál étolaj, 2 kiskanál só, 3 dkg élesztő.

 

Kép



Elkészítése:

A kovászhoz a langyos vízbe beleszórjuk cukrot, az összemorzsolt élesztőt és a lisztet. Galuskasűrűségű tésztává keverjük, a tetejét alaposan megszórjuk liszttel és minimum fél óráig langyos helyen állni hagyjuk.

Ezután a megkelt kovászt és a kenyér hozzávalóit (pl. dagasztógéppel) alaposan összegyúrjuk. (A vizet óvatosan, apránként adjuk hozzá, nehogy túlvizezzük! Puha, ragacsos, de véletlenül sem folyékony tésztát kell kapnunk. A rozsliszt a búzalisztnél sokkal ragacsosabb.)

Az összegyúrt tésztát meghintjük liszttel és egy órát letakarva kelesztjük.
Amikor duplájára kelt, formába helyezzük vagy csak kézzel megformázva tepsibe rakjuk, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük. (A sütési idő 45-50 perc. Akkor jó a kenyér, ha az alját megkocogtatva, kopog.)

A megsült kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.

 

Tipp:

A dagasztásnál víz helyett sört is adhatsz a tésztához. Nagyon finom aromát és remek állagot ad a kenyérnek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.