Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SAJTOS GYÖKÉRKENYÉR

2014.01.06

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 5 dkg zabkorpa, 10 dkg reszelt sajt, 1/2 kocka (2,5 dkg) élesztő, 1 kiskanál só, fél dl (olíva)olaj, 2,5-3 dl langyos víz, 1 kiskanál cukor.

 

p1480079-dd.jpg

 

       

Elkészítés:

Egy tálkába kb. 2 dl langyos vizet öntünk, beleszórunk egy-két kanálnyi lisztet és a cukrot, aztán belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, azután várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején vastag halványbarna hab képződjön).
A többi lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sajtot, a korpát, a sót és beleöntjük a felfutott élesztőt valamint az olajat.

Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat úgy, hogy közben apránként még némi langyos vizet öntünk a tésztához. Egy ruganyos, könnyen gyúrható, puha, az edény falától elváló masszát kell kapnunk.
Az összegyúrt tésztát 
letakarjuk, és langyos helyen kelni hagyjuk, amíg duplájára nem nő (kb. egy óra).

A megkelt tésztából belisztezett kézzel két egyforma nagyságú cipót formázunk, a cipókat hosszúkás rudakká sodorjuk, aztán lazán megtekerjük, mint a kicsavart ruhát. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 220 fokos sütőben barnára sütjük.

    

Tipp:

Jót tesz a sülő kenyérnek, ha a sütés megkezdése előtt a sütő aljába egy kis hőálló edényben kb. fél liter forró vizet teszünk. A párolgó gőzben a kenyér szebben sül.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.