SAJTOS HAJTOVÁNY
Az ötletet hálásan köszönöm Limarának és Libinek.
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A töltelékhez: 25 dkg kemény, reszelhető sajt, 5 dkg puha vaj.<
A díszítéshez: egy tojás villával kicsit felverve, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt...
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk.
A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól minimum 2-3 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp:
Süthetjük ezt a süteményt 1:1 arányú fehér lisztből és teljes kiőrlésű lisztből is (25 dkg sima fehér liszt + 25 dkg teljes kiőrlésű liszt). Ilyenkor kb. egy decivel több tejet kell használni, mert a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel. A recept többi része ugyanaz, mint amikor csak fehér lisztet használunk.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia Szamóca isteni ez a recept.Azt szeretném megkérdezni felrakhatom-e a honlapomra? klasszreceptek.eoldal.hu mert tényleg klassz recept.Egyébként kipróbáltam édesen, kakaóval szuper lett, azt hiszem mindkét variációt meg kell sütnöm még párszor. Még egyszer köszi Csilla
Szia Magdi!
(Szamóca, 2009.03.24 09:56)
Köszönöm a dicséretet! (pirulós szmájli)
Én is ki fogom próbálni a te receptedet is. Biztosan úgy is nagyon finom. Köszönöm szépen, hogy leírtad!
sütidről és a blogodról
(BJMagdi, 2009.03.24 09:33)
Kedves Szamóca.
Gratulálok a blogodhoz. Nagyon jó recepteket közölsz.Kössz a jó receptet. Ezt így nem ismertem.
Nekem az a változat van meg,(rámát kikeverem 3db.sárgájával és sóval. Ezzel kenem meg a kinyújtott tésztát )A többi ugyan az mint a tied. Ezt is kipróbálom.
Az enyém is nagyon finom.
Szép napot, puszi Magdi.
ui.
Az oldaladat kiraktam link ajánlóként a blogomba.
Ha ellenedre van törlöm.( baratnu@tvn.hu )
Szia! :)
(Szamóca, 2009.03.06 10:45)
Nagyon örülök, hogy jól sikerült! :)))
Én már többször megsütöttem, és mindig sikere volt.
a recirol
(juno, 2009.03.06 08:05)
Kedves Szamoca!
Elkeszitettem a sajtos hatovanyodat, annak ellenere, hogy kezdo vagyok a keltteszta kesziteseben es egy kicsit tartottam tole, hogy nem sikerul /valaki azt irta a sutik keppel topikban, hogy nem lett a legjobb/, hat valami nagyon fini lett§
Koszi a receptert, pontosan ugy jo, ahogy az le van irva!
Minden jot!
Szia Anna!
(Szamóca, 2009.02.28 10:07)
Szívből gratulálok a szülinaposnak!
Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalatidat. Nagyon hálás vagyok érte.
Szép hétvégét, jó ünneplést!
hajtovány
(Anna, 2009.02.28 10:00)
Szia Elfi! Ma megint elkészítettem a hajtoványt, születésnapi buli lesz nálunk. Remélem mindenkinek annyira fog ízleni mint nekünk. Írni akartam, hogy megint felvette a 3,5 dl folyadékot, de látom már te is javítottad. Még egyszer, nagyon köszi a receptet!
További szép napot!!!!!
kérés
(Csilla, 2009.04.02 18:24)