Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SAJTOS KALÁSZ

2008.01.09

Az alapötletért hálás köszönet Orbán Rózsikának. 

Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A töltelékhez: 20 dkg reszelhető sajt, 5 dkg puha vaj.
A díszítéshez: egy tojás villával kicsit felverve, szezámmag, napraforgómag, tökmag...

  

Kép

    

Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag hosszúkás téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal.

Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset négy darabra felvágjuk. (Így összesen nyolc kis tekercset kapunk.)

  

Kép

  

A tekercsek tetejét bekenjük felvert tojással, és megszórjuk magvakkal.

A kis tekercseket egy centinként éles késsel bevágjuk úgy, hogy az aljuk egyben maradjon.

 

Kép 

 

A bevágott darabkákat kalász formára kihajtogatjuk.

 

Kép

A kalászokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól minimum 2-3 centi távolságra).

 

Kép

 

Előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

  

Kép

 

Tipp:

Ha még finomabb süteményt akarsz, a megkelt tésztát formázás előtt hajtogasd háromszor úgy, hogy minden hajtogatásnál megkened olvasztott vajjal. A tésztahajtogatásról itt találsz egy részletes, képes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

 

Sütheted ezt a süteményt 1:1 arányú fehér lisztből és teljes kiőrlésű lisztből is (25 dkg sima fehér liszt + 25 dkg teljes kiőrlésű liszt). Ilyenkor kb. egy decivel több tejet kell használni, mert a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel. A recept többi része ugyanaz, mint amikor csak fehér lisztet használsz.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sajtos kalász

(Ági, 2010.06.18 22:23)

Szia Szamócsa! Ma megsütöttem és nagyon finom lett és szép is. Igaz hajtogattam is. Köszi

Sajtos kalász

(Szamóca, 2010.03.06 08:35)

Szia!
Nagyon örülök, hogy ekkora sikered volt vele! Gratulálok!

sajtos kaläsz

(mamoca, 2010.03.05 18:58)

Szia.Ma megsütöttem,feltälaltam es neztem az arcokat,hümmöges,vigyorgäs es kerünk meg,mind elfogyott.Holnap dupla adagot kernek.Mutatos izletes es nagyon fiiiiiiinom,csak ajänlani tudom mindenkinek.Köszönöm szepen a receptet.Mamoca