SÖRKIFLI
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál szalalkáli, 15 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál só, 1 tojás, 2 dl tej, 1 kávéskanál cukor.
A tetejére: 1 tojás és reszelt sajt, szezámmag, napraforgómag, darálatlan mák ízlés szerint.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A vajat a liszttel, sóval, szalalkálival elmorzsoljuk, beletesszük a reszelt sajtot, majd egy egész tojással és a felfuttatott tejes élesztővel összegyúrjuk.
Fél óráig meleg helyen kelesztjük, újból összegyúrjuk, és három cipót formálunk belőle. A cipókat egyenként kerekre nyújtjuk, átlósan átvágva 12 háromszögre vágjuk, és a cikkeket kifli alakúra tekerjük. Mindegyiket megkenjük villával lazán felvert sós tojással, megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal, napraforgómaggal, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp:
Ugyanebből a tésztából készíthetünk sós rudacskákat is úgy, hogy a megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk, aztán derelyevágóval rudakra szabdaljuk. A tetejét tojással megkenjük, sajttal, szezámmaggal, napraforgómaggal megszórjuk, és a süteményt forró sütőben aranybarnára sütjük.