Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SAJTOS PEREC

2008.01.09

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 tojás, 2 dkg szalalkáli, 2 kis mokkáskanál só (ha a sajt sós, akkor kevesebb só kell!), A perecek tetejére egy tojás villával kissé fölverve és reszelt sajt. fél dl tej.

  

Kép

   

Elkészítés:

A szalalkálit föloldjuk a langyos tejben.

A lisztet összemorzsoljuk a hideg vajjal. Belegyúrjuk az összes többi hozzávalót.

A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk. Perecformával kiszaggatjuk. Mindegyik perec tetejét megkenjük tojással és megszórjuk sajttal.

Ezután a pereceket 180-200 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

 

FONTOS:

Aki még nem sütött szalalkális sütit, ne lepődjön meg, ha a sütemény sülése közben orrfacsaró szag tölti be a konyhát! A szalalkáli ammónium-hidrogén-karbonát. Az ammónia párolgása közben pedig elég durva illatok tudnak fölszabadulni. Ha lehet, jó ilyenkor egy nagyot szellőztetni. A kész süteménynek sem rossz illata, sem rossz íze nem lesz.

 

Tipp:

Ugyanebből a tésztából finom sajtos rudat vagy sajtos kekszet is készíthetsz. A sajtos rúdnál a kinyújtott tésztát derelyevágóval vagy éles késsel vágd hosszú rudacskákra, a keksznél pedig szaggasd ki tetszőleges formákra. A sütés ugyanaz, mint a perec esetében.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kormosnelli2@gmail.com

(nelli, 2013.07.19 16:30)

a perecről

(repafül, 2013.05.26 16:17)

Vikikém!
Mint mindig minden recepted tökéletes!-)) Megsütöttem, szuper volt-))

Sajtos perec

(SZőllősiné, 2011.06.14 15:41)

Trapista-füstölt karaván vegyesen ! Finom!