SAJTOS PEREC
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 tojás, 2 dkg szalalkáli, 2 kis mokkáskanál só (ha a sajt sós, akkor kevesebb só kell!), A perecek tetejére egy tojás villával kissé fölverve és reszelt sajt. fél dl tej.
Elkészítés:
A szalalkálit föloldjuk a langyos tejben.
A lisztet összemorzsoljuk a hideg vajjal. Belegyúrjuk az összes többi hozzávalót.
A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk. Perecformával kiszaggatjuk. Mindegyik perec tetejét megkenjük tojással és megszórjuk sajttal.
Ezután a pereceket 180-200 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
FONTOS:
Aki még nem sütött szalalkális sütit, ne lepődjön meg, ha a sütemény sülése közben orrfacsaró szag tölti be a konyhát! A szalalkáli ammónium-hidrogén-karbonát. Az ammónia párolgása közben pedig elég durva illatok tudnak fölszabadulni. Ha lehet, jó ilyenkor egy nagyot szellőztetni. A kész süteménynek sem rossz illata, sem rossz íze nem lesz.
Tipp:
Ugyanebből a tésztából finom sajtos rudat vagy sajtos kekszet is készíthetsz. A sajtos rúdnál a kinyújtott tésztát derelyevágóval vagy éles késsel vágd hosszú rudacskákra, a keksznél pedig szaggasd ki tetszőleges formákra. A sütés ugyanaz, mint a perec esetében.
kormosnelli2@gmail.com
(nelli, 2013.07.19 16:30)