Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SAJTOS POGÁCSA

2008.01.09

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 3 dl tej, 10 + 10 dkg puha vaj, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 2 csapott mokkáskanál só, 20 dkg reszelt sajt, a pogácsák tetejére egy kissé felvert tojás, reszelt sajt, szezámmag, napraforgómag...

 

p1050730-dd.jpg

 

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk az egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejbe, és megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik.

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, sózzuk, belerakunk 10 dkg puha vajat és hozzáöntjük az élesztős tejet. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd kb. fél órára félretesszük kelni.

Ezután a tésztát lisztezett deszkán fél centi vasragra és téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan bekenjük a maradék 10 dkg vaj egyharmadával, és rászórjuk a reszelt sajt egyharmadát. Ezután a tésztát balról jobbra, jobbról balra, fentről lefelé és lentről felfelé középre hajtjuk.*** Konyharuhával letakarjuk, és negyed óráig pihentetjük. A vajjal kenést, sajttal megszórást és a hajtogatást még kétszer megismételjük, ezután újra kinyújtjuk a tésztát, most már kb. 2 centi vastagságúra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint sajttal, szezámmaggal, aztán közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.


A pogácsákat előmelegített sütőben kb. 200 fokon addig sütjük, míg az aljuk és tetejük megbarnul.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

 

p1050740-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

pogi

(Kri, 2011.01.20 22:48)

...Egy nagy hibája van e receptnek: hogy az eredménye nagyon rövid életű!!! Ma délben sütöttem meg, de holnap közkívánatra újra el kell készítsem!!
Köszönöm szépen! Amúgy, ha valami újat kell süssek, mindig a te oldalaidat konzultálom, mert a te receptjeiddel teljesen biztosra megyek, mindig sikerülnek, teljesen a mi ízlésvilagunkat tükrözik...lehet, hogy mert én is vegetariánus vagyok? De inkább a részletes leírások miatt, amik nagyon fontosak!
Újra köszönet, és további jó recepteket!(a mi érdekünkben :-)!!

Köszi

(Adrienn, 2011.01.19 23:38)

Köszi Szamóca:)
Tegnap megcsináltam a hamburgert, oooooaaaann finom lett!!! Holnap ezt fogom megsütni, Hugim kérte.

Hajtogatás

(Szamóca, 2011.01.19 17:29)

Szia Adrienn!
Igen, ki kell nyújtani.

hajtogatás

(Adrienn, 2011.01.18 20:49)

Szia!
A három hajtogatás közben is ki kell nyújtani a tésztát?

rutin

(böbike, 2009.12.24 07:57)

Mindegy hova teszed a sót van tapasztalatom, lángost sütöttem hosszú évekig lényeg a jó kidolgozás.

Mártinak

(Szamóca, 2009.10.10 21:12)

Köszönöm, hogy szóltál! :)

Szia

(Márti, 2009.10.10 11:05)

Gondoltam hogy nem szándékos volt a dolog. De így már nagyon jó lett.

Sózás

(Szamóca, 2009.10.10 10:54)

Szia Márti!
Akkor rosszul fogalmaztam meg a receptet. Köszönöm, hogy szólsz!
Nem azt írtam, hogy az élesztős tejet kell megsózni, hanem, hogy a liszthez kell adni a sót, vajat és az élesztős tejet.

(Megcseréltem kicsit a szórendet, hátha így jobban érthető.)

Só---élesztő

(Márti, 2009.10.10 10:47)

Szia! Bocs, de a sót nem szabad az élesztőre önteni ill. fordítva sem mert ezért nem biztos ,hogy meg kell a tészta. A sót a lisztbe kell belekeverni.
(ne hargudj,hogy beleszóltam a receptedbe).

Pogácsa

(Szamóca, 2009.08.14 20:17)

Szia Niki!
Én is remélem, hogy ízleni fog neki!
Sok szeretettel gratulálok az újdonsült házasságodhoz és hosszú, boldog közös életet kívánok! :)

Sajtospogi

(Niki, 2009.08.14 13:10)

Szia.Első látásra szerelem,nagyon könnyű volt megcsinálni és szuper lett.Remélem újdonsült férjemnek is ízleni fog.Köszi.