SAJTOS POGÁCSA
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl tej, 10 + 10 dkg puha vaj, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 2 csapott mokkáskanál só, 20 dkg reszelt sajt, a pogácsák tetejére egy kissé felvert tojás, reszelt sajt, szezámmag, napraforgómag...
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk az egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejbe, és megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, sózzuk, belerakunk 10 dkg puha vajat és hozzáöntjük az élesztős tejet. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd kb. fél órára félretesszük kelni.
Ezután a tésztát lisztezett deszkán fél centi vasragra és téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan bekenjük a maradék 10 dkg vaj egyharmadával, és rászórjuk a reszelt sajt egyharmadát. Ezután a tésztát balról jobbra, jobbról balra, fentről lefelé és lentről felfelé középre hajtjuk.*** Konyharuhával letakarjuk, és negyed óráig pihentetjük. A vajjal kenést, sajttal megszórást és a hajtogatást még kétszer megismételjük, ezután újra kinyújtjuk a tésztát, most már kb. 2 centi vastagságúra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint sajttal, szezámmaggal, aztán közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat előmelegített sütőben kb. 200 fokon addig sütjük, míg az aljuk és tetejük megbarnul.
*** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
...Egy nagy hibája van e receptnek: hogy az eredménye nagyon rövid életű!!! Ma délben sütöttem meg, de holnap közkívánatra újra el kell készítsem!!
Köszönöm szépen! Amúgy, ha valami újat kell süssek, mindig a te oldalaidat konzultálom, mert a te receptjeiddel teljesen biztosra megyek, mindig sikerülnek, teljesen a mi ízlésvilagunkat tükrözik...lehet, hogy mert én is vegetariánus vagyok? De inkább a részletes leírások miatt, amik nagyon fontosak!
Újra köszönet, és további jó recepteket!(a mi érdekünkben :-)!!
Köszi
(Adrienn, 2011.01.19 23:38)
Köszi Szamóca:)
Tegnap megcsináltam a hamburgert, oooooaaaann finom lett!!! Holnap ezt fogom megsütni, Hugim kérte.
hajtogatás
(Adrienn, 2011.01.18 20:49)
Szia!
A három hajtogatás közben is ki kell nyújtani a tésztát?
rutin
(böbike, 2009.12.24 07:57)Mindegy hova teszed a sót van tapasztalatom, lángost sütöttem hosszú évekig lényeg a jó kidolgozás.
Szia
(Márti, 2009.10.10 11:05)Gondoltam hogy nem szándékos volt a dolog. De így már nagyon jó lett.
Sózás
(Szamóca, 2009.10.10 10:54)
Szia Márti!
Akkor rosszul fogalmaztam meg a receptet. Köszönöm, hogy szólsz!
Nem azt írtam, hogy az élesztős tejet kell megsózni, hanem, hogy a liszthez kell adni a sót, vajat és az élesztős tejet.
(Megcseréltem kicsit a szórendet, hátha így jobban érthető.)
Só---élesztő
(Márti, 2009.10.10 10:47)
Szia! Bocs, de a sót nem szabad az élesztőre önteni ill. fordítva sem mert ezért nem biztos ,hogy meg kell a tészta. A sót a lisztbe kell belekeverni.
(ne hargudj,hogy beleszóltam a receptedbe).
Pogácsa
(Szamóca, 2009.08.14 20:17)
Szia Niki!
Én is remélem, hogy ízleni fog neki!
Sok szeretettel gratulálok az újdonsült házasságodhoz és hosszú, boldog közös életet kívánok! :)
Sajtospogi
(Niki, 2009.08.14 13:10)Szia.Első látásra szerelem,nagyon könnyű volt megcsinálni és szuper lett.Remélem újdonsült férjemnek is ízleni fog.Köszi.
pogi
(Kri, 2011.01.20 22:48)