Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SAJTOS ROLÓ

2008.01.09

Hozzávalók:

Leveles tészta, egy tojás villával felverve.

Az elkészítését itt megtalálod: HAJTOGATOTT LEVELES TÉSZTA.

A tésztát készítheted gyorsabban is: GYORS LEVELES TÉSZTA.

A sajtkrémhez: 30 dkg reszelt sajt (legjobb, ha van benne füstölt sajt is, nálunk 20 dkg Trappista + 10 dkg Karaván), 2 tojássárgája, 2 púpos evőkanál sima liszt, 2 dl tej, 15 dkg szobahőmérsékletű vaj, só, őrölt fehérbors.

A rolók végére még 10-15 dkg reszelt sajt.

  

Kép

 

Elkészítés:

A leveles tésztát 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A felületét megkenjük a villával felvert egész tojással. Ezután a tésztát kb. 1-1,5 cm vastag csíkokra vágjuk.

Akinek van habroló sütő hengere, vajazza be, és tekerje rá a tésztát úgy, hogy a tésztacsíkok picit fedjék egymás szélét. (Természetesen a tészta tojással megkent fele kerül kívülre, a tojás nélküli belülre, a henger felé.) Akinek nincs speciális formája, az egy nagyobb fakanál nyelét tekerje be sütőpapírral, és arra tekerje a tésztát úgy, hogy a roló végigérjen az egész fakanálnyélen. (Én az utóbbi módszer szerint sütöm a sajtos rolót, mert így pici, egy falatkás sütiket kapunk, ami szerintem sokkal gusztusosabb.)

A tésztát előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

A megsült tésztát melegen lehúzzuk a formáról vagy fakanálnyélről. Ha fakanálnyélen sütöttük, éles késsel 4-5 centis darabkákra vágjuk.

A sajtkrémhez a 30 dkg reszelt sajtot, a tojássárgákat és a lisztet a tejbe keverjük. Lassú tűzön, állandóan kevergetve krémmé főzzük. Kihűtjük. Amikor kihűlt, habosra keverjük a vajjal. Sóval, frissen őrölt fehérborssal ízesítjük.

A sajtkrémet habzsákból a rolókba töltjük. A rolók végeit reszelt sajtba nyomkodjuk.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csak egy ötlet

(Gyöngyi, 2010.07.05 13:51)

Sziasztok!
A praktikerben vettem szálban fa tiplit azt daraboltam fel, én azon sütöm . Használat után jól el kell mosni és megszárítani nehogy megavasodjon.

rolóforma

(Anita, 2010.05.29 14:14)

Sziasztok!
Ha már nosztalgia: régen dédnagymamám kukoricacsutkát (a szárát, nem a csövét :) ) darabolt fel forma gyanánt és minden sütés előtt jól beáztatta őket, hogy meg ne égjenek - Persze ez ma már csak érdekesség.
Nagyon jó ötlet a fakanál, bevallom, kicsit "minimániás" vagyok :)

És ez most lehet, hogy hülyeség, de pl. a kürtőskalács-tésztát nem lehetne így és sütőben (úgy, hogy egy kisebb/keskenyebb tepsin rakjuk keresztbe a fakanalakat, hogy a két szélére támaszkodjanak és ne érjenek hozzá az aljához, mert a tészta ugye cukros-mázas) megsütni? Na ezt most jól bonyin mondtam el...

Mártinak

(Szamóca, 2009.10.10 21:15)

Szia!
Dehogy haragszom, ha elmondod az ötleteidet. Inkább szívből megköszönöm!

Ötlet

(Márti, 2009.10.10 11:29)

Ne haragudj hogy ide is írok. A rolókat fára is lehet tekerni régen úgy is azt használták amikor még nem volt fém habrolócső.Szóval pl. egy seprűnyelet is fel lehet darabolni (megsikálni) és kész a habrolócső.A sütőpapír nélkül is lejön róla a tészta mert ebben a tészta fajtában elég sok a zsíradék. /Érdemes még melegen leszedni de ez mindegyikre igaz a fémre is./

Fakanál

(Szamóca, 2009.08.06 06:38)

Kedves Marika!
Nem muszáj egyszerre sütni az összes tésztát. A sütési idő úgysem hosszú.

sajtos roló

(Marika, 2009.08.06 00:48)

jó lenne tudni, hogy a fél kiló lisztből készitett leveles tésztához hány darab fakanál-nyél kell?
Az a gyanúm, több, mint 3.... inkább 10-12?
Annyi fakanala senkinek sincs.