Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SAJTOS STANGLI

2008.01.09

Hozzávalók:
Fél kiló liszt, fél liter langyos tej, 3 deka élesztő, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál étolaj, 10 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál só.
A tetejére: villéával elkevert tojás vagy egy kis tej, szezámmag, reszelt sajt vagy köménymag ízlés szerint.

 

p1170788-dd.jpg

   

Elkészítés:
          A lisztet egy tálba szitáljuk. Elveszünk belőle egy evőkanálnyit, és egy másik tálban összekeverjük a langyos tejjel. A lisztes tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk az élesztőt felfutni.
          Amikor az élesztő felhabosodott, beleöntjük a lisztbe. Beleszórjuk a lisztbe a sót, hozzáadjuk az étolajat, és az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. Ezután a tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. fél óra).
          Mikor a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk. Vékonyan megkenjük tejföllel, és egyenletesen rászórjuk a reszelt sajtot.
          Ezután a tésztát összehajtogatjuk. (A bal oldaláról behajtjuk az egyharmadát jobbra, erre rá a jobb oldali egyharmadot, aztán a fölső egyharmadot lefelé, majd az alsót fölfelé.)*** Ezt a nyújtást és hajtogatást még kétszer megismételjük úgy, hogy minden hajtogatás után 15-15 percig letakarva pihentetjük a tésztát. (Első hajtogatás + 15 percig pihen a tészta letakarva + második hajtogatás + megint 15 perc pihentetés + utolsó hajtogatás + 15 perc pihentetés.)
          Az utolsó pihentetés végén a tésztát fél centi vastagra nyújtjuk. Háromszögekre vágjuk. A háromszögek egyik oldalától a szemközti csúcs felé föltekerve kifliket sodrunk.
          A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket megkenjük tejjel vagy tojással, aztán ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, reszelt sajttal, köménymaggal.
          Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

összetevők

(Attila, 2015.12.24 15:30)

Szia Szamóca!

Az alapanyagok mennyiségei biztosan stimmelnek? Mert nekem nagyon folyós lett a tészta, még legalább 250 gramm lisztet kellett kelesztés után hozzáadnom:/

üdv,
A