Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SAJTOSKIFLI

2012.05.09

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2,5 dl langyos víz, 2 mokkáskanál só, 1 kiskanál cukor, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 10 dkg olvasztott (de nem forró) vaj, 15 dkg reszelt sajt.

A kiflik tetejére:  villával kissé felvert tojássárgája, nagy szemcséjű só, reszelt sajt, szezámmag ízlés szerint.

   

p1170589-dd.jpg

    

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos vízben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk (az élesztőt a vízbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).

A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, sózzuk és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. (A lisztek folyadékfelvevő képessége nem egyforma. Lehet, hogy a 2,5 dl víz kevésnek bizonyul a tészta összeállításához. A tésztának jó puhának, inkább lágynak, mint keménynek kell lennie. Ha túl keménynek tűnik a gyúrás során, akkor apránként önts hozzá még egy kis langyos vizet.

A tésztát letakarva duplájára kelesztjük (kb. fél óra). Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán vékonyan megkenjük vajjal és megszórjuk a reszelt sajt egyharmad részével. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk.*** Ezután negyed órát letakarva pihentetjük. A hajtogatást, vajjal kenést, sajttal szórást még kétszer ismételjük, minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel.

Végül a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojássárgájával, megszórjuk sóval, reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

  

p1170595-dd.jpg

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.