SOKMAGOS ZSEMLE
Hozzávalók (2,5 dl-es pohárral mérve):
3 pohár liszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt (ha van, tönkölyliszt), 1 csapott evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 3-4 dl langyos víz, különböző magvakból (szezámmag, napraforgómag, lenmag...) 1 pohárnyi.
Elkészítés:
2 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (A cukrot a langyos vízbe szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, aztán megvárjuk, amíg az élesztős víz tetején vastag halványbarna hab képződik).
A liszteket egy mély tálba öntjük, beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős vizet, az olajat, aztán fokozatosan hozzáadva a maradék vizet, az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. (Nem biztos, hogy az összes vízre szükség van. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen különbözik. Ha viszont nem elég az 4 dl víz, apránként egy kicsit adhatunk még a tésztához.) Amikor a tészta már jól összeállt, sima, akkor beleszórjuk a magvak felét. A magvakat egyenletesen elosztva a tésztába gyúrjuk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, nyolc egyforma nagyságú, szilva formájú cipóra osztjuk.
A cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, késsel hosszában bevágjuk. A cipók tetejét megkenjük langyos vízzel és megszórjuk a megmaradt magvakkal, aztán előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Olaj
(Szamóca, 2010.08.31 14:40)