Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SÖRÖS KENYÉR

2008.01.09

Hozzávalók:

30 dkg (tönkölybúza) fehérliszt (vagy sima fehérliszt), 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kiskanál só, 2 dl sör, 1 kis pohár (kb. 1,5) dl natúr joghurt, 1 kiskanál cukor.

   

p1040824-dd.jpg

  

Elkészítés:

Egy kis tálkába 1 dl sört öntünk, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy kiskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a folyadék tetején halványbarna hab képződjön).
A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sót, elkeverjük a liszttel, aztán beleöntjük a felfutott élesztőt, a joghurtot és a sört. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, egy kis langyos vizet adunk hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta. Jó puha, de nem folyékony tésztát kell kapnunk.
Amikor összeállt, letakarjuk, és fél órát kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztes deszkára borítjuk, és cipót formázunk belőle. Szerintem szépan mutat a kész kenyéren, ha körben kicsit lisztes marad. A cipót tepsibe rakjuk, és még fél órát kelesztjük. Ezután éles késsel bevágjuk a tetejét, majd 220 fokos sütőben barnára sütjük.

(Onnan tudjuk meg, hogy a kenyerünk átsült-e, hogy megkocogtatjuk az alját. Ha kongó hangot ad, megsült.)

 

p1040814-ddd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.