SÓS OMLÓS
Ehhez a recepthez az ötletet HANKKA oldalának egyik receptje adta.
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 50 dkg hideg vaj, 2 teáskanál só, 10 evőkanál hideg víz, 1 evőkanál 20%-os ecet. A tetejére: villával enyhén fekvert tojás és reszelt sajt, magvak.
Elkészítés:
A hideg, kemény vajat kis lyukú reszelőn a lisztbe reszeljük. hozzáadjuk a sót, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Beleöntjük a vizet és az ecetet, és megint csak minél gyorsabban, hogy a kezünk melegétől nem olvadjon meg a vaj, összegyúrjuk a tésztát. Legalább egy órára hűtőbe tesszük.
Ezután három részre osztjuk, és a darabokat lisztezett deszkán egyenként 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A tésztalapokat egy-egy tepsibe emeljük, megkenjük tojással, és késsel vagy derelyevágóval rudakra, rombuszokra vagy négyzetekre vágjuk, majd megszórjuk reszelt sajttal vagy magvakkal.
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd ha már kihűlt, a vágások mentén eltördeljük.
Lezárt dobozban sokáig eltartható.