Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


SÓSKIFLI

2012.04.09

A recept megjelent a KIFŐZTÜK receptmagazinban.

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2,5-3 dl langyos víz, 2-3 evőkanál (olíva)olaj, 2 csapott kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, fél kocka (2,5 dkg) élesztő. A kiflik tetejére: 1 tojás villával lazán fölverve, só.

  

p1140938-dd.jpg

  

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat, beleszórjuk a sót. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk úgy, hogy gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék vizet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. (Értelemszerűen, ha a tészta túl kemény, még egy kis langyos vizet öntünk hozzá, de ha túl soknak tűnik a 3 dl víz, nem kell mindet felhasználni. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen változó. Ezért a folyadékadagolást mindig óvatosan kell végezni.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából két cipót formálunk, a cipókat egyenként körlappá nyújtunk. A körlapot átlósan hat háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közepén levő csúcsuk felé feltekerjük. 
A megformázott kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit. A péksüteményeket a tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük a tojással, megszórjuk nagy szemű sóval, és aranybarnára sütjük őket.

  

p1160799-dd.jpg

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.