Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


STANGLI

2008.01.09

Hozzávalók:

50 dkg liszt (én CZEvita BL-55-ös lisztet használtam, ami annyiban tér el a sima fehérliszttől, hogy különböző B-vitamokkal dúsított, de természetesen jó a stanglikhoz a sima fehér liszt is), kb. 3 dl langyos tej, 1 csapott kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, egy kocka (5 dkg) élesztő, a stanglik tetejére 2 evőkanálnyi langyos tej és reszelt sajt (kihagyható).

  

Kép

 

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag, halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba öntjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. (Értelemszerűen, ha a tészta túl kemény, még egy kis langyos tejet vagy langyos vizet öntünk hozzá, de ha túl soknak tűnik a 3 dl tej, nem kell mindet felhasználni. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen változó. Ezért a folyadékadagolást mindig óvatosan kell végezni.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából 8-10 kis cipót formálunk, a cipókat letakarva még negyed órát kelesztjük. Ezután a cipókat egyenként 1 cm vastag körlapokká nyomjuk, lapítjuk a tenyerünkkel, és szivar formára föltekerjük őket.
A megformázott péksüteményeket ezután letakarva még fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és előkészítjük a sütőpapírral bélelt tepsit.
A péksütiket a tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük langyos vízzel vagy tejjel, megszórjuk a  reszelt sajttal, és szép aranybarnára sütjük őket.

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.