TEJFÖLÖS POGÁCSA
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 dl langyos tej, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 2 mokkáskanál só, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt.
A pogácsák tetejére egy villával kissé fölvert tojás és ízlés szerint reszelt sajt, szezámmag, mandula.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk, és fölfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).
A lisztet egybemorzsoljuk a vajjal, aztán belegyúrjuk az összes többi hozzávalót.
Egy puha, kicsit ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha a tészta túl kemény, kis langyos tejet gyúrjunk bele, de csak apránként, nehogy túl lággyá váljon.
A tésztát kicsit meglisztezzük, egy konyharuhával letakarjuk és langyos helyen egy órát kelesztjük.
Ezután fél centi vastagra nyújtjuk és háromszor hajtogatjuk. A hajtogatásoknál a kinyújtott tésztát kis reszelt sajttal megszórjuk. A hajtogatások között 15 percig pihentetjük.
A tésztahajtogatás pontos leírását itt találod meg: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.
Az utolsó hajtogatás után megint 15 percig pihentetjük a tésztát, aztán ujjnyi vastagra nyújtjuk, (a legkisebb) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk vagy éles késsel kockákra vágjuk. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, aztán reszelt sajttal, magvakkal vagy diófélékkel díszítjük.
A süteményt 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.