Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


TEJFÖLÖS POGÁCSA

2008.01.07

Hozzávalók: 

50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 dl langyos tej, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 2 mokkáskanál só, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt.

A pogácsák tetejére egy villával kissé fölvert tojás és ízlés szerint reszelt sajt, szezámmag, mandula.

 

p1160810-dd.jpg

  

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk, és fölfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).

A lisztet egybemorzsoljuk a vajjal, aztán belegyúrjuk az összes többi hozzávalót.

Egy puha, kicsit ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha a tészta túl kemény, kis langyos tejet gyúrjunk bele, de csak apránként, nehogy túl lággyá váljon.

A tésztát kicsit meglisztezzük, egy konyharuhával letakarjuk és langyos helyen egy órát kelesztjük.

Ezután fél centi vastagra nyújtjuk és háromszor hajtogatjuk. A hajtogatásoknál a kinyújtott tésztát kis reszelt sajttal megszórjuk. A hajtogatások között 15 percig pihentetjük.

A tésztahajtogatás pontos leírását itt találod meg: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

Az utolsó hajtogatás után megint 15 percig pihentetjük a tésztát, aztán ujjnyi vastagra nyújtjuk, (a legkisebb) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk vagy éles késsel kockákra vágjuk. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, aztán reszelt sajttal, magvakkal vagy diófélékkel díszítjük.

A süteményt 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.