Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


TORTILLA - MEXIKÓI KUKORICALEPÉNY

2008.01.07

Hozzávalók:

3 rész kukoricaliszt, 2 rész búza finomliszt, minden 10 dkg liszthez egy teáskanál étolaj, minden fél kilóhoz egy mokkáskanál só. (A példa kedvéért: 30 dkg kukoricaliszt, 20 dkg búza finomliszt, 5 teáskanál étolaj, egy mokkáskanál só.)

  

Kép

  

Elkészítés:

A liszteket és a sót összekeverjük. Az így kapott keverékhez apránként vizet adunk, miközben elkezdjük összegyúrni. Annyi víz kell hozzá, hogy rugalmas, de véletlenül sem ragadós, folyós tésztát kapjunk. A tésztát negyed órát pihentetjük.

Ezután lisztezett deszkán 1 milliméter vastagságú lepényeket nyújtunk belőle, amelyek mindkét oldalát megsütjük egy száraz (zsiradék nélküli!) vastag falú serpenyőben. A sütési idő nagyon rövid. Amikor a tészta elkezd felhólyagosodni, már lehet is fordítani és a másik oldalát sütni.

A tortillát megtölthetjük salátákkal, húsokkal, csilis babbal, mártogathatjuk avokádókrémbe, fűszeres tejfölbe, adhatjuk kenyér helyett mártásos ételekhez.

 

Tipp:

Mivel a tészta elég törékeny, én egy széles lapáttal szoktam átemelni a kinyújtott tésztakorongokat serpenyőbe és azzal is fordítom meg őket sülés közben.

A tortillát készítheted csak kukoricalisztből is, de nekem ez a lisztkeverék vált be.

Készíts a tortillából, chips-et (nachos-t) A receptet itt találod meg: CHIPS HÁZILAG. Az így készült chips-et is tálalhatod mindenféle mártogatósokhoz, de magában elropogtatva is finom.

Készíts a tortillához csilis babot! A receptet megtalálod itt: CSILIS BAB.

  

 

TORTILLA - tekercsekhez

 

Hozzávalók:

10 dkg kukoricaliszt, 20 dkg búza finomliszt, 10 dkg búza rétesliszt, 4 evőkanál étolaj, 1 mokkáskanál só, langyos víz.

 

Kép

  

Elkészítés:

A liszteket, olajat és a sót összekeverjük. Az így kapott keverékhez apránként vizet adunk, miközben elkezdjük összegyúrni. Annyi víz kell hozzá, hogy rugalmas, puha, de véletlenül sem folyós tésztát kapjunk. A tésztát negyed órát pihentetjük.

Ezután 16-18 gombócra osztjuk, a gombócokból lisztezett deszkán egy milliméter vastagságú lepényeket nyújtunk. 

A tésztalepényeket egy száraz (zsiradék nélküli!) vastag falú serpenyőben nagy lángon, hirtelen megsütjük. . A sütési idő nagyon rövid. Amikor a tészta elkezd felhólyagosodni, már lehet is fordítani és a másik oldalát sütni. Úgy jó, ha a tészta világos marad, különben kiszárad, és nem lesz föltekerhető.

A tortillát megtölthetjük salátákkal, húsokkal, csilis babbal, mártogathatjuk avokádókrémbe, fűszeres tejfölbe, adhatjuk kenyér helyett mártásos ételekhez.

 

tortilla-11-008-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dobos torta

(Kata, 2010.11.18 12:38)

Hát szegény tortának a tetejét már meg sem csináltam, így el sem árultam, hogy eredetileg dobos lenne :o) Valahogy a lapok sütésénél sikerült valami rosszul, a tésztája nagyon vékony lett és tört, alig akart lejönni a sütőpapírról. Szóval valamit ott csinálhattam rosszul. De majd legközelebb! Nem adom fel! :o)

Katának

(Szamóca, 2010.10.27 15:15)

Szia Kata!
nagyon örülök, hogy minden finom lett! :)
Mi nem sikerült szépre a tortán? A teteje?

tortilla+dobos torta

(Kata, 2010.10.27 15:04)

Szia! Ígéretemhez híven az élménybeszámoló. A tortilla isteni finom lett, mindenkinek nagyon tetszett. A dobos torta is nagyon finom, csak sajnos olyan randára sikeredett... de csukott szemmel felfalták :o))) De majd gyakorlom még, mert igény az volna rá :o) Köszönöm szépen!

Katának

(Szamóca, 2010.10.13 13:24)

Isten éltesse sokáig az ünnepeltet!
Remélem, minden pompásan fog sikerülni!
A tortillát persze tedd pl. zacskóba, hogy ne száradjon!

tortilla

(Kata, 2010.10.13 13:22)

Szia! Köszönöm a gyors válaszod, akkor este elő is készítek mindent! Megpróbálom a dobostortádat is, aztán összefoglalóan elmondom milyen sikerem volt :o) Szülinapra lesz.

Tortilla

(Szamóca, 2010.10.13 13:03)

Szia Kata!
Ha nem sütöd keményre, akkor szerintem nyugodtan elteheted másnapra. Ehhez a második receptet javaslom. Az első hajlamos jobban száradni. (Abból leggyakrabban chips-et csinálok, ha nem fogy el rögtön.)

elősütés?

(Kata, 2010.10.13 12:57)

Szia! Nagyon megtetszett a tortilla tekercsed receptje, szeretném meglepni a családot ezzel a vacsorával. A kérdésem, megoldható-e hogy egy nappal előtte sütném ki a lepényeket és csak másnap tölteném és kínálnám. Vagy akkor nagyon kiszáradna és törne? Köszi előre is!

Tésztanyújtás

(Szamóca, 2010.10.10 21:12)

Szia!
Nagyon szépen köszönöm a tippet!
Meg fogom próbálni.

Otlet

(Evi, 2010.10.10 02:38)

MExiko-i szarmazasu ferjem mellett tanulom a mexikoi etelkeszitest. Igy csak annyit fuznek hozza, hogy miert nem probaljatok ki a lisztezes helyett egy tiszta nejlon zacsira nyujtani ki a tesztat, azt felemelheted, majd a kezedre rahelyezed, ovatosan , majd a kezedrol belehelyezed a serpenyobe. Nekem ez valt be. Probald ki. Talan elsore nem sikerul , de majd belejossz. En is belejottem.
Koszi a lehetoseget. NAgyon tetszik ez a honlap!

Tortilla

(Szamóca, 2010.08.26 14:45)

A tekercses változathoz a második receptet ajánlom. Az könnyebben föltekerhető.

tortilla

(Szilvia, 2010.08.26 14:14)

Szia, írod, hogy törékeny, én kebabot szeretnék bele, ez sülés után visszapuhul, vagy hogy lehet beletekerni a tölteléket ? Köszi

tortilla

(Lilla, 2010.06.22 17:56)

Mára pont chilis babot tervezek. Szoktam hozzá tortillát is csinálni, de ma azt hiszem chipset készítek. Köszönöm az ötletet és a receptet!