Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


TÚRÓS SAJTOS POGÁCSA

2008.01.07

Az ötletet hálásan köszönöm Tulipáncsokornak! 

Hozzávalók:

25 dkg túró, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 dl tej, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 60 dkg liszt, 25 dkg puha vaj, 1 evőkanál só, 20 dkg reszelt sajt, kb. fél dl étolaj.

A pogácsák tetejére: egy villával felvert tojás, díszítésnek magvak vagy reszelt sajt.

 

Kép

  

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).

Az áttört túrót összekeverjük a puha vajjal, a tojással, a tejföllel, a sóval és az élesztős tejjel. Az így kapott keverékhez hozzáadjuk a lisztet, és sima, puha tésztát gyúrunk. (Csak addig kell gyúrni, amíg a tészta összeáll.)

A tésztát fél óráig letakarva kelesztjük.

Ezután a tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük vékonyan étolajjal, és egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal (a sajtot egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába). Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, feltekerjük.

A tekercset ismét téglalappá nyújtjuk (kb. másfél centi vastagságúra), pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. A pogácsák tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, napraforgómaggal, és előmelegített 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

 

Tipp:

A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, újra föltekertem és kinyújtottam, de ezt a tésztát már nem szaggattam ki pogácsaszaggatóval, hanem éles késsel bevagdostam a tetejét, négyzetekre vágtam, és úgy sütöttem meg.

 


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sajtos-tejfölös pogácsa

(Judit, 2012.05.03 17:25)

25 éve sütök-főzök,de a pogácsát egyszer sütöttem azt is ki kellett dobni. Amióta rátaláltam erre az oldalra csoda pogikat sütök Köszönöm

Porélesztő átszámítása

(Szamóca, 2010.02.22 07:10)

Szia Ani!
Itt találsz egy táblázatot a porélesztők átszámításáról:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/konyhai-fortelyok_-praktikak/porelesztok-atszamitasa-frissre

turos pogacsa

(ani, 2010.02.22 01:42)

az 5 dkg friss elesztonek mennyi szaritott felel meg?koszonom a valaszt