Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


VIRSLIS KALÁSZ

2011.08.01

Az alábbi péksüteményt bármilyen sós kelttésztából elkészítheted. A receptet a MY HOME DIARY oldalon találtam, de megtalálható a BELZY'S KITCHEN, ALAISHAA'S KITCHEN, DIMASBAKKER, KREASI DAPUR RATIH, VERONA CAKE, SLURPP...YUMMY, CAPITAL BAKERY & CAKE, DEVIANTART, INDONESIA PANPAGES, ORANGE KITCHEN, DETIKFOOD, ZAR BAKERY'N CAFE, MY LOVELY CUPCAKES, THE STORY WILL NEVERR END, BENGKEL ANEKA ROTI oldalakon is és még számtalan helyen.

  

101_0196-dd.jpg

  

Hozzávalók (azt írom le, én milyen tésztából sütöttem a virslis kalászt, de te - mint említettem - elkészítheted bármilyen más sós kelttésztából):

50 dkg liszt, 1 kis doboz (kb. 1,5 dl) natúr joghurt, 20 dkg áttört főttkrumpli (vagy krumplipüré), 3 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 2 mokkáskanál só, 6 db virsli, egy tojás villával enyhén fölverve.

 

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba öntjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót, hozzáadjuk a krumplit és a joghurtot, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. (Értelemszerűen, ha a tészta túl kemény, még egy kis langyos vizet öntünk hozzá. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen változó. Ezért a folyadékadagolást mindig óvatosan kell végezni.)

A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A virsliket vékony karikákra vágjuk.

  

101_0162-dd.jpg

  

A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. A 12 tésztadarab mindegyikét egyenként kalásszá formázzuk. Először minden tésztadarabkát 3 részre vágunk, majd belefonjuk a virslikarikákat. A formázást lépésről lépésre, részletesen megnézheted, ha ide kattintasz: ÍGY KÉSZÜL A VIRSLIS KALÁSZ.

  

101_0167-dd.jpg

 

Közben a sütőt előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
A péksütiket a tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük a fölvert tojással, esetleg megszórjuk  szezámmaggal, és 220 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

  

101_0177-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Virslis kalászról

(sedith, 2011.08.02 22:18)

Csodásak!!!! Hamarosan kipróbálom én is!:)

Re: Virslis kalászról

(Szamóca, 2011.08.03 00:09)

Szia!
Érdemes is kipróbálni, mert nagyon jó! Nem véletlenül járta be ez a péksüti az egész világot. :)

virsli kalász

(flóra, 2013.07.09 18:44)

ma este feltétlenül kipróbálom:)

sütiről

(anna, 2013.07.09 18:42)

nincs