Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


WELLNESS KIFLI

2008.01.03

Hozzávalók:

50 dkg fehér (ha lehet, tönköly)liszt, 30 dkg teljes kiőrlésű (tönköly)liszt, 10 dkg zabkorpa, 10 dkg zabpehely, 1 kocka (5 dkg) friss élesztő, egy kiskanál cukor, két mokkáskanál (csökkentett nátriumtartalmú) só, 1 csomag (10 dkg) puffasztott amarántmag*, 6-7 dl langyos víz.
* Az amaránt eredetéről és hatásáról itt olvashatsz: AMARÁNT
A kiflik tetejére: hántolt napraforgómag, hántolt tökmag, szezámmag, reszelt (szója)sajt...

  

Kép

Ennek a kiflinek az a sajátossága, hogy ellentétben a többi teljes kiőrlésű lisztet, korpát tartalmazó kenyérrel, amelyek általában, tömörek, nehezek, ragadósak, fullasztó beléjük harapni, ez a kifli ropogós héjú, de belül puha, foszlós, lágy, nagyon kellemes ízű és állagú. Ráadásul kiemelkedően sok az emberi szervezet számára életfontosságú ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Egyszerre hasznos, egészséges és nagyon finom.

   

Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A liszteket egy mély tálba öntjük. Beleszórjuk a zabkorpát, a zabpelyhet, az amarántot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól összegyúrjuk. A gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék vizet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. Puha, galuskatésztaszerű állagot kell kapnunk, ami a gyúrás hatására fokozatosan jól összeáll, és elválik az edény falától.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

 

Kép

Wellness kifli pritaminos padlizsánkrémmel, paradicsomkarikákkal és hagymacsírával.

 


A megkelt tésztát két cipóra osztjuk. A cipókat egyenként körlappá nyújtunk. A körlapot átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és stanglit formálunk belőlük.
A stanglikat ezután még fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
A stanglikat a tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük langyos vízzel, megszórjuk a  magokkal, és 220 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

amaránt

(maya, 2009.03.30 13:30)

Köszönöm, mostmár tudom hogyan keressem!

Amaránt

(Szamóca, 2009.03.29 19:43)

Szia Maya!
Találtam a neten egy "Bioszállító webáruház"-at, ahol mindenféle csudadolgot lehet rendelni.
Pattogatott amarántot is (de amaránt lisztet, amaránt magot is).
Itt találod: http://www.bioszallito.hu/Gluck-bio-pattogatott-amarantmag?termek-39970
De érdemes lenne megnézned a közeledben a bioboltokban is. Szerintem találni fogsz. De ha éppen nem, akkor biztosan megrendelik neked.

amaránt

(maya, 2009.03.29 19:33)

Szia!

Nagyon szeretném elkészíteni ezeket a kifliket, de nem tudom, hol szerezhetném be az amarántot! Budapesten konkrét üzleteket is írhatsz! köszönöm előre is!
maya (kaszamaria)