Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ZABPEHELYKENYÉR

2013.04.24

Hozzávalók:

25 dkg liszt (fehér búzaliszt), 25 dkg zabpehelyliszt, 10 dkg zabkorpa, kb. 4 dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kocka (5 dkg) élesztő.

   

p1340324-dd.jpg

    

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, hogy a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződjön).

A lisztet mély tálba szitáljuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az olajat, beleszórjuk a korpát és a sót. Robotgép dagasztóspiráljával addig gyúrjuk, míg sima, fényes, lágy tésztát nem kapunk. Konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezután sütőpapírral bélelt hasábformába öntjük, és még fél órát kelesztjük. 220 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük. Kihűtve szeleteljük fel.

Tipp:

A kenyér tetejét megszórhatjuk magvakkal.

 

 

ZABPEHELYKENYÉR másképp

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt (fehér búzaliszt), 10 dkg zabpehely, 10 dkg zabpehelyliszt, 10 dkg zabkorpa, kb. 4 dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kocka (5 dkg) élesztő.

      

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, hogy a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződjön).

A liszteket, a korpát, a zabpelyhet és a sót mély tálba szórjuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az olajat. Robotgép dagasztóspiráljával addig gyúrjuk, míg sima, fényes, lágy tésztát nem kapunk. (A tészta ragadósabb, mint a fehér búzalisztből készülő kelt tészta.) Konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezután vagy két kisebb cipóvá vagy két hosszú rúddá formáljuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és még 15-20 percig kelesztjük, majd 250 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük. Kihűtve szeleteljük fel.

Tipp:

A kenyér tetejét megszórhatjuk zabpehellyel.

 

p1730209-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.