Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ZABPELYHES KIFLI

2008.01.02

Hozzávalók:
50 dkg fehér (tönköly)liszt, 10 dkg zabpehely, 5 dkg zabkorpa, 1 kocka (5 dkg) friss élesztő, egy kiskanál cukor, 2 mokkáskanál só, 2-3 dkg vaj, 3-3,5 dl
langyos tej (vagy langyos víz).
A kiflik tetejére: napraforgómag, szezámmag, só... 

 

p1250696-dd.jpg

  
   

Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos tejben (vízben) felfuttatjuk a cukorral (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet mély tálba öntjük. Beleszórjuk a zabpelyhet, a zabkorpát, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet (vagy vizet), de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és kb. duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát körlappá nyújtjuk. A körlapot megkenjük az olvasztott, de nem meleg vajjal, átlósan 10-12 háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük. Ezután még fél órát kelesztjük, majd a tetejüket megkenjük langyos vízzel (vagy tejjel), megszórjuk a sóval vagy magvakkal, és 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

 

Tipp:

Ugyanebből a tésztából más péksüteményeket (zsemlét, fonott zsemlét, stanglit) vagy cipókat is süthetünk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.