Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ROPOGÓS ZSEMLE

2008.01.10

Hozzávalók:

50 dkg liszt (én CZEvita BL-55-ös lisztet használtam, ami annyiban tér el a sima fehérliszttől, hogy különböző B-vitamokkal dúsított, de természetesen jó a zsemlékhez a sima fehér liszt is), kb. 3 dl langyos víz, 1 csapott kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, egy kocka (5 dkg) élesztő, a zsemlék tetejére 2 evőkanálnyi langyos tej és szezámmag, napraforgómag, lenmag ízlés szerint (kihagyható).

  

Kép

 

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag, halványbarna hab képződik).
A lisztbe öntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. Gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék vizet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. (Értelemszerűen, ha a tészta túl kemény, még egy kis langyos vizet öntünk hozzá, de ha túl soknak tűnik a 3 dl víz, nem kell mindet felhasználni. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen változó. Ezért a folyadékadagolást mindig óvatosan kell végezni.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk, és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából 8-10 kis cipót formálunk, a cipókat letakarva még fél órát kelesztjük.
A péksütiket ezután sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük langyos vízzel (vagy tejjel), megszórjuk magvakkal, és 220 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük őket.

 

p1340815-dd.jpg


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.