ZSÚRKENYÉR
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, fél kocka (2,5 dkg) élesztő. A cipó tetejére: 1 tojás villával enyhén felverve.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, hogy a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződjön).
A lisztet mély tálba szitáljuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a vajat, a tojást, beleszórjuk a sót. Robotgép dagasztóspiráljával addig gyúrjuk, míg sima, fényes tésztát nem kapunk. Konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Ezután sütőpapírral bélelt hasábformába öntjük, és még fél órát kelesztjük. Megkenjük a tetejét tojással, és 220 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük. Kihűtve szeleteljük fel.
Tipp:
A kenyér tetejét megszórhatjuk magvakkal.