ZSÚRPOGÁCSA - a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető pogácsa
Hozzávalók:
Fél kiló liszt, 20 dkg vaj, fél evőkanál só, 1 tojás, 1 kiskanál sütőpor, 2 dl tejföl. A pogácsák tetejére: egy tojás villával kissé fölverve, reszelt sajt vagy magvak ízlés szerint.
Elkészítés:
A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót, a tojást, a tejfölt, és az egészből sima tésztát gyúrunk. (Ha túl kemény, kis tejfölt kell még hozzáadni.)
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk vagy éles késsel rudacskákra vágjuk, a tetejét fölvert tojással megkenjük, reszelt sajttal vagy magvakkal megszórjuk, aztán 180 fokos sütőben megsütjük.
Tipp: Ugynaebből a tésztából sajtos ropogóst is készíthetsz. A pogácsák kiszaggatása után visszamaradó tésztát újra gyúrd össze, nyújts ki kb. 2 mm vastagra, kend meg tojással, szórd meg reszelt sajttal, és vágd hosszú, vékony csíkokra. A tésztát emeld át egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd aranybarnára. Készítheted úgy is, hogy egyben emeled a tepsibe a vékonyra nyújtott tésztát, és a tepsiben vágod össze pizza- vagy derelyevágóval.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Most sültek meg a pogik, sajtos, szezámos, lenmagos és napraforgómagos... szuper lett!!! Köszönöm a receptet Viki!
pogi
(hmargó, 2010.06.23 10:59)Köszi szépen! Hétvégén ismétlem a sütést, mert bejött a családnak!
Pogácsa
(Szamóca, 2010.06.23 09:54)
Szia!
Szerintem nem volt nyers a közepe, amikor először nézted.
A sütés után közvetlenül kicsit lágy a pogácsa közepe a sok vajtól. De ez elmúlik, ahogy kihűl.
pogi
(hmargó, 2010.06.23 08:01)
Szia Viki!
Tegnap megsütöttem a pogácsát. Kérdésem az lenne kb mennyi ideig kell sütni, mert nekem nyers volt a közepe 20 perc után is. Tovább sütöttem, igy viszont eléggé kiszáradt. Nem pihentettem, egyből sütöttem.Ízre jó lett.
pogik
(Kriszta, 2012.04.05 16:27)