Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


AJÁNDÉKDOBOZ TORTA

2008.01.30

Hozzávalók:

A piskótához: 10 tojás, 50 dkg cukor, 50 dkg liszt (én fele sima lisztből és fele réteslisztből szoktam csinálni, de lehet csak sima lisztből is), 1 csomag sütőpor, 1,5 dl langyos víz.

A csokoládékrémhez: 6 dl tejszín, 3 tábla (30 dkg) jó minőségű étcsokoládé, egy evőkanál csokoládélikőr (kihagyható vagy rummal helyettesíthető).

A díszítéshez: 50 dkg marcipán, piros ételfesték, cukorgyöngyök, zselécukrok.

  

Kép

  

Elkészítés:

A csokoládékrémhez a tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A csokoládét a tejszínbe tördeljük, és állandóan kevergetve fölolvasztjuk. A csokoládés tejszínt forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a csokoládélikőrt, és egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

A piskóta készítésénél a tojásokhoz (nem kell szétválasztani a fehérjét és sárgáját), hozzáadjuk a cukrot, és robotgép habverőjével addig keverjük a cukros tojást, amíg egy laza, halvány vajszínű krémet kapunk (kb. 5 perc).

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral.

A sütőporos lisztet 3-4 részletben a tojásos habba keverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot. A liszt felének bekeverése után a tésztába forgatjuk a langyos vizet is.

A tésztát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt, kb. 35 x 35 cm-es, magas falú tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben megsütjük. (Ellenőrizzük tűpróbával, hogy a közepe is átsült-e.)

Az elkészült piskótát rácsra téve kihűtjük.

Majd az alábbiak szerint feldaraboljuk:

  

Kép

  

A krémet kivesszük a hűtőből. Habverőgéppel kemény habot verünk belőle. (Sajnos előfordulhat, hogy a bolti tejszín olyan vacak minőségű, hogy habfixálóport is muszáj a krémbe keverni, hogy stabil habot kapjunk.) A krém fölverésénél nem szabad türelmetlenkedni, nem fél perc alatt köt meg a hab, viszont vigyázni kell, nehogy túlverjük, mert akkor kicsapódik a tejszínből a vaj, és csomós lesz a krém.

A piskótadarabokat egyenként három rétegre vágjuk. Megtöltjük őket a csokoládékrémmel, és vékonyan kívülről is bevonjuk a krémmel.

A marcipánt három részre osztjuk. (Egy körülbelül 25, egy 15 és 10 dkg-os darabra.) A marcipándarabokba különböző mennyiségű ételfestéket gyúrunk, hogy különböző árnyalatú rózsaszínre színezzük őket.

A megszínezett marcipánokat porcukrozott deszkán kinyújtjuk, és beborítjuk a megtöltött piskótadarabokat, majd egymásra emeljük őket.

A tortát ezután fantáziád szerint díszítheted: a megmaradt marcipánból szabhatsz rá szalagot vagy mintákat. Szórhatsz rá cukorgyöngyöt, beleszúrhatsz különféle nyalókát, pálcikás cukorkákat.

  

Kép

  

Tipp:

A tortát természetesen másfajta krémmel is töltheted és máshogyan is díszítheted.

A tésztát ennél a tortánál azért nem a hagyományos piskótatésztából csinálom, mert az túl puha, könnyű, nem biztos, hogy megtartaná az emeleteket és a sok díszítményt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

torta

(Edit, 2013.01.05 18:47)

Ez fantasztikusan néz ki!

torta

(Csilla, 2012.10.17 21:02)

Nekem szombatra 3 ilyen tortát kell meg csinálnom!! :) Nagyon izgulok hogy sikerül-e! :)

Re: torta

(Szamóca, 2012.10.17 21:55)

Drukkolok, hogy nagyon jól sikerüljön.

torta

(Tünde, 2012.01.07 14:38)

Szia!

1 hét múlva lesz a lányom 4 éves szülinapi bulija, valami rózsaszín tortát kért ő, én meg emeleteset szerettem volna, hát itt van a 2 együtt:) Azt szeretném kérdezni hogy ha diós tortát szeretnék diós tésztával és diós krémmel, mit változtassak? a piskótába pl. valamennyi lisztet helyettesítsek darált dióval? Krémet melyiket ajánlod és milyen mennyiséget hogy nehogy kevés legyen?

Köszönöm a segítséged!

marcipános-piskótavagdalós

(Bogi, 2011.11.11 17:44)

Hú hogy ez a recept nekem mekkora segítség volt!
Egy egészen saját elképzelés szerinti tortát akartam megvalósítani, kocka alakút valamilyen csokis töltelékkel és marcipánbevonatos dekorációval. Mindezt úgy, hogy soha nem dolgoztam még marcipánnal és elképelésem sem volt, hogyan építsek kocka alakúra egy tortát.
Meglátogattam néhány honlapot, aztán ide jöttem, ahol már annyi jó dolgot találtam, és íme, itt van nekem a csokis töltelék, a strapabíró piskóta és a marcipánbevonás együtt, részletesen, érthetően!
Sikerült minden elképzelésemet megvalósítanom, és emellett nagyon finom lett a torta, az ünnepelt pedig el volt ájulva! =)
Köszönöm köszönöm köszönöm!

Re: marcipános-piskótavagdalós

(Szamóca, 2011.11.11 17:58)

Nagyon örülök, hogy jól sikerült.
Gratulálok, hogy ekkora sikered volt!

FINOM

(kamilla, 2011.09.14 12:58)

nyagyon jól néz ki és finom is lehet!

.

(., 2011.08.01 19:22)

Mennyi ideig süssem a piskótát?

doboz-torta

(Gaálné Gizella, 2011.03.18 22:06)

Nagyon mutatós, egyszerű, de ünnepi torta.

doboz-torta

(Gaálné Gizella, 2011.03.18 22:02)

Nagyon jól néz ki!Egyszerű, mégis mutatós ,ünnepi torta.