ANGOL ALMATORTA
Hozzávalók (egy 20-22 cm-es tortaformához):
5 dkg liszt,
10 dkg finomra darált mandula,
10 dkg cukor vagy xilit,
4 tojásfehérje,
10 dkg vaj,
1 citrom reszelt héja,
fél kávéskanál őrölt fahéj,
3-4 alma,
2-3 evőkanál mandulapehely.
Elkészítés:
Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és vékonyan felszeleteljük.
A vajat megolvasztjuk.
A lisztet összekeverjük a darált mandulával, a cukorral, fahéjjal és citromhéjjal.
A tojásfehérjékből habot verünk.
A vajat belekeverjük a lisztes mandulába. Aztán óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. Az így kapott masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. A tetejét kirakjuk az almaszeletekkel, és megszórjuk mandulaforgácsal.
200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 180-ra mérsékeljük, és még 10 percig folytatjuk a sütést.
A megsült tortát 10-15 perc után vesszük ki a formából. Melegen és hidegen is tálalható.
Tipp:
Adhatunk a tortához tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot.
A megmaradt tojássárgájából pl. FARASANGI FÁNKOT, FORGÁCSFÁNKOT
vagy NÉRÓT készíthetsz.
A recept eredetije Rachel Allen: A család kedvencei című szakácskönyvében található.