BARACKOS MORZSATORTA
Ezt a tortát Latsia "Cseresznyés morzsa süti"-je ihlette.
Köszönöm Latsia!
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 30 dkg porcukor, 30 dkg vaj, fél csomag sütőpor, egy csipet só, 2 tojássárgája, egy csipet őrölt fahéj.
A felső tésztaréteghez: 10 dkg mandulaforgács, 1 evőkanál kristálycukor.
A töltelékhez: 1 kiló hámozott sárgabarack vagy egy nagy doboz felezett sárga- vagy őszibarackbefőtt, a barack édességétől függően 15-20 dkg cukor (a befőtthöz sokkal kevesebb, mert eleve cukros), két csomag vaníliás pudingpor.
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat (a 40 dkg lisztet, az őrölt mandulát, a porcukrot, a hideg vajat, a sütőport, egy csipet sót, a 2 tojássárgáját és a csipet őrölt fahéjat) egy tálba öntjük, és egybemorzsoljuk.
A töltelékhez a friss barack negyedét turmixgépbe rakjuk, rászórjuk a pudingport és a cukrot, és összeturmixoljuk. Az így kapott folyadékot egy lábasba öntjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. (Ha befőttet használunk, a befőtt levét főzzük össze a pudingporral.)
Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
A morzsatészta kétharmadát a tortaforma aljára és oldalára nyomkodjuk, szorosan kirakjuk a fél barackokkal. A barackok tetejére pedig ráöntjük a pudingos krémet.
A megmaradt egyharmadnyi morzsatésztába belerakjuk a szeletelt mandulát és a kristálycukrot. Lazán egybeforgatjuk, kicsit összemorzsoljuk újra, és az egészet nagyjából egyforma vastagon a torta tetejére szórjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. egy óráig sütjük. (Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával!)
Kihűlve tálaljuk.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Ez a torta fantasztikusan jó!
Barackos torta
(Szamóca, 2009.08.05 15:05)
Szia!
Nagyon örülök, hogy ízlett.
Isten éltesse az ünnepeltet!
szia
(Zsizsu, 2009.08.05 14:15)Szeretném megköszönni a receptet, szülinapra készítettem és nagyon finom lett. Olyat bűnöztünk belőle, hogy csak na! :-)
sziasztok
(Makár Nátália, 2008.10.17 15:14)szerintem ez a torta nagyon fincsi lehet és jol is néz ki ajánlom mindeninek sok szeretetel.
Szia!
(Szamóca, 2008.07.11 08:37)
Szerintem jó őszibarackkal is. Sőt, valószínűleg mindenféle gyümölccsel nagyon jó.
Amivel variálni kell, az a pürésített gyümölcs mennyisége, esetleg elhagyása.
Mivel az őszibarack nagyon lédús, lehet, hogy úgy kéne csinálni, hogy a akár teljesen elhagyja az ember a turmixolt részt, helyette megszórja zsemlemorzsával az alsó tésztalapot (hogy sülés közben a zsemlemorzsa felfogja a barack kifolyó levét), rárakja a felezett barackokat, behinti egy kis fahéjas cukorral, és rámorzsolja a maradék tésztát.
Ki fogom próbálni így is. :)
Csak sárgával jó?
(Lujza, 2008.07.11 08:16)Szerinted őszibarackból milyen lenne? Sajna sárga már nincs otthon, ősziből viszont sok van. Bár gyanítom kell ehhez a sárgabarack tömörsége. :-(
torta
(Katica, 2009.11.11 06:27)