BARACKOS TORTA
Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű tortaformához):
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.
A krémhez: 4 dl liter habtejszín, 1 csomag (Aranka) hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 25-30 dkg magozott, hámozott őszibarack (befőtt is lehet).
A díszítéshez: 3 dl habtejszín, 5 dkg porcukor, 2 csomag habfixáló.
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből, fokozatosan hozzáadva a cukrot, kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük.
A gyümölcsből két szép fél barackot félreteszünk a dísíztéshez, a többit apró kockákra vágjuk.
A krémhez tejszínt tálba öntjük, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután hozzáadjuk a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A krémetbe laza mozdulatokkal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöt.
A megsült piskótát kihűtjük, három rétegre vágjuk és az alsót tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk egy másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk, majd erre is krémet kenünk. Végül befedjük az utolsó lappal, amit szintén lenyomkodunk kicsit.
A dísíztéshez a tejszínt kemény habbá verjük a cukorral és a habfixálóval. Bevonjuk vele a tortát, majd csillagcsöves habzsákból habcsúcsokat nyomunk rá. A félretett barackot vékony szeletekre vágjuk, és a torta tetejére rendezzük.
Tipp:
A tortához másfajta gyümölcsöt is használhatunk. Az oldalát bevonhatjuk enyhén pirított mandulaforgáccsal is.