BARACKOS TÚRÓTORTA
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
a piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt;
a krémhez: 50 dkg túró, 50 dkg mascarpone, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg vaníliás porcukor, 15 dkg porcukor, 25-30 dkg őszibarackbefőtt a levével együtt;
a díszítéshez: kb. 20 dkg babapiskóta, 1 gránátalma (elhagyható), cukorgyöngy, szalag.
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéből, fokozatosan hozzáadva a cukrot, kemény habot verünk. Tovább verve egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. (Tűpróba!)
A krémhez az áttört túrót összekeverjük a mascarponéval, a kétféle cukorral és a citromhéjjal. A barackot apró kockákra vágjuk, a levét félretesszük.
A megsült piskótát kihűtjük, három rétegre vágjuk, és az egyik korongot tortatálra tesszük. Megkenjük a krém harmadával, és elosztjuk rajta a barack felét. Beborítjuk egy másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk, majd erre is ugyanannyi krém és barack kerül. Végül befedjük az utolsó lappal, amit szintén lenyomkodunk. A tortát kívülről bevonjuk a maradék krémmel.
A babapiskótákat 1 másodpercre a befőtt levébe mártjuk, majd körberakjuk velük a tortát. Szalaggal körbekötjük. A sütemény tetejét gránátalmamagokkal és cukorgyöngyökkel díszítjük.