CSOKOLÁDÉTORTA LISZT NÉLKÜL - BOROZZI
A "titkos" recept a "Just Desserts" ("Cuki a sütid" / "Édes pillanatok") című filmből.
Hozzávalók:
30 dkg jó minőségű csokoládé ( vagy mind legyen étcsoki, vagy 20 dkg étcsoki és 10 dkg tejcsoki), 15 dkg (barna)cukor, 10 dkg vaj, 6 nagyobb tojás, egy narancs reszelt héja, 2 evőkanál rum.
A díszítéshez: olvasztott csokoládé, csokoládéforgács, cukorgyöngy.
Elkészítés:
A csokoládét felolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Négy tojást kettéválasztunk. Négy tojásfehérjéből - 10 dkg cukor fokozatos hozzáadásával - kemény habot verünk. Négy tojássárgáját és két egész tojást kikeverünk 5 deka cukorral, a rummal, az olvasztott csokival és vajjal. A csokis krémbe belereszeljük egy narancs héját. Végül laza mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze, beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Az így kapott keveréket egy sütőpapírral bélelt aljú tortaformába öntjük (a tortaforma oldalát ne vajazzuk ki), és az előmelegített 200 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. (Ha nagyon hirtelen sülne a teteje, takarjuk le alufóliával.
A torta a sülés során fölemelkedik, és megrepedezik.
Miután megsült, vegyük ki a sütőből, és hűtsük langyosra. Közben a teteje egy kicsit visszaesik.
Ha már majdnem kihűlt, válasszuk le egy késsel az oldalát a tortaformáról, és tegyük tortatálra.
Díszíthetjük olvasztott csokoládéval, cukorgyöngyökkel, marcipánnal.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia Ama!
Tortadarában megforgatott trüffelgolyók vannak a torta tetején.
Torta
(Ama, 2009.09.27 08:21)Az a gömbdszítés a tortán az micsoda?(nem a cukorgyöngyre gondolok)
Torta
(Szamóca, 2009.05.22 09:46)
Érdemes kipróbálni. Tényleg nagyon finom.
Ha megnézed az itteni hozzászólásokat, láthatod, hogy másoknak is ízlik, nem csak nekem. :)
torta
(Szamóca, 2009.05.18 09:25)
Szia!
Nem tudom, hogy az-e, de remélem, nem fogsz csalódni benne!
TORTA
(Lulu, 2009.05.17 20:24)
Sziasztok.
Ma láttam egy filmet a Hallmarkon, ott volt egy Borozzi torta elnevezésű édesség. Annyira jó volt a történet, hogy főzés közben néztem végig. És természetesen ennék is ilyet...Remélem ez a süti AZ a süti.
Hulala
(Szamóca, 2009.04.04 08:40)
Szia Kisandi!
Köszönöm szépen, hogy leírod a nálatok bevált sütési-főzési tippeket. Ha esetleg van még valami jó ötleted, nagyon örülnék, ha beírnád itt, az oldalon a "KONYHAI FORTÉLYOK, PRAKTIKÁK" menüpontból a "PRAKTIKAGYŰJTŐBE". Itt találod: https://szamoca.eoldal.hu/cikkek/konyhai-fortelyok_-praktikak/praktikagyujto
Ez a liszt nélküli csokitorta nagyon-nagyon finom. Tényleg érdemes kipróbálni. Remélem, neked is ízleni fog!
Nagyon szépen köszönöm a dicséretet! (pirulós szmájli)
Szamóca
Hab a tortán :-)
(Kisandi, 2009.04.04 04:59)
Sziasztok!
A Hulalát mi is nagyon szeretjük. Sajnos nem mindenhol és nem mindíg kapható, ezért egy tippem nekem is van: a hagyományos tejszínhez én szoktam adagolni habfixáló port. Akkora kis kék tasakban van (ha valaki nem ismeri), mint a sütőpor, vagy vaníliás cukor, az üzletben ezek mellett kell keresni.
A torta nagyon ígéretesnak tűnik, ki szeretném én is próbálni.
Nagyon tetszik a honlapod Szamóca! Anyukám hívta fel rá a figyelmem. Neki is nagyon tetszik. :-)
Kisandi
Torta
(Szamóca, 2009.03.28 10:07)
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett! Köszönöm, hogy elmondtad! :)
Szamóca
Tájfun
(torta, 2009.03.28 09:56)
Szia!
Én is elkészítettem a tortát, nagyon finom lett, ízlett mindenkinek. Köszönom.
Csokitorta
(Szamóca, 2009.03.21 20:50)
Szia!
Örülök, hogy ízlett.
A csokin kívül szerintem nagyon jól illene hozzá a tejszínhab. Ha nem rögtön tálalod, akkor ajánlom a Hulala nevű növényi tejszínhabot, ami nem esik össze néhány perc alatt, mint a manapság kapható bolti tejszínekből vert hab, hanem megőrzi a formáját napokig.
De mondok még egy tippet: ha nem akarod, hogy repedezett legyen a torta teteje, egyszerűen fordítsd meg, és úgy tedd a tortatálcára. Az alján (ami ebben az esetben felülre kerül) nincsenek repedések.
torta
(Caty, 2009.03.21 20:02)
Szia! :)
Én is megcsináltam a tortát, nekünk is nagyon ízlett. :)
Lenne esetleg a csokin kívül más ötleted, amivel a tetejét díszíthetem, és ugyanakkor a repedéseket is elfedi?
Előre is köszönöm :)
Szia! :)))
(Szamóca, 2009.03.13 18:00)
De jó, hogy nektek is ízlett! :)))
Nagyon-nagyon örülök neki.
Szia!
(Tavasz, 2009.03.13 15:17)
Megsütöttem ezt a fantasztikusan finom tortát. Mondhatom hatalmas sikere lett, extra gyorsan elfogyott :-)
Köszi, hogy megosztottad velünk a receptet, még sokszor fogom elkészíteni:-)
További szép délutánt kívánok
Kedves Krisztina!
(Szamóca, 2008.12.30 10:58)
Ilyenkor, ünnepek idején az ember megengedhet magának egy kis kényeztetést. :)
Vidám szilvesztert és boldog új esztendőt kívánok!
krisztina.nasira@gmail.com
(Nasira, 2008.12.30 10:27)Balszerencsémre rátaláltam erre a receptre, a fogyókúra tervemet asszem jövőre félre kell tegyem, mert ezt tuti megcsinálom! :))
Kedves Klári!
(Szamóca, 2008.12.29 07:42)
Örülök, hogy nektek is ízlett.
Boldog új esztendőt kívánok neked és a családodnak!
XII ker.
(Kovács Zoltánné, 2008.12.28 20:25)
Ez a világ legfinomabb tortája. Köszönöm a receptet.
Klári
Díszítés
(Szamóca, 2009.09.27 09:18)