Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


CSOKOLÁDÉTORTA LISZT NÉLKÜL - BOROZZI

2008.01.27

A "titkos" recept a "Just Desserts" ("Cuki a sütid" / "Édes pillanatok") című filmből.  

Hozzávalók:
30 dkg jó minőségű csokoládé ( vagy mind legyen étcsoki, vagy 20 dkg étcsoki és 10 dkg tejcsoki), 15 dkg (barna)cukor, 10 dkg vaj, 6 nagyobb tojás, egy narancs reszelt héja, 2 evőkanál rum.

A díszítéshez: olvasztott csokoládé, csokoládéforgács, cukorgyöngy.
 

csokitorta-liszt-nelkul-023-uu.jpg

  

Elkészítés:
A csokoládét felolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Négy tojást kettéválasztunk. Négy tojásfehérjéből - 10 dkg cukor fokozatos hozzáadásával - kemény habot verünk. Négy tojássárgáját és két egész tojást kikeverünk 5 deka cukorral, a rummal, az olvasztott csokival és vajjal. A csokis krémbe belereszeljük egy narancs héját. Végül laza mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze, beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Az így kapott keveréket egy sütőpapírral bélelt aljú tortaformába öntjük (a tortaforma oldalát ne vajazzuk ki), és az előmelegített 200 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. (Ha nagyon hirtelen sülne a teteje, takarjuk le alufóliával.

A torta a sülés során fölemelkedik, és megrepedezik.
Miután megsült, vegyük ki a sütőből, és hűtsük langyosra. Közben a teteje egy kicsit visszaesik.
Ha már majdnem kihűlt, válasszuk le egy késsel az oldalát a tortaformáról, és tegyük tortatálra.
Díszíthetjük olvasztott csokoládéval, cukorgyöngyökkel, marcipánnal.

 

p1090102-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szia!

(Szamóca, 2008.11.03 07:12)

Nagyon örülök, hogy ízlett! :)

köszi

(d.g., 2008.11.02 22:38)

Ez a torta fantasztikus, nagyon ízlett a családomnak. Köszi a receptet.

Szia Éva!

(Szamóca, 2008.10.21 19:45)

Igazából csak gondolom, hogy azért nem kell felverni az összes fehérjét, mert úgy túlságosan felemelkedne, és szétrepedezne a torta.
Tudod, így is, hogy csak a négy tojásfehérje van kemény habbá verve, sülés közben, felemelkedik a torta teteje, mint egy kupola, aztán amikor kivetted a sütőből és hűl, akkor visszalapul.
Szerintem ha az összes tojást felvernénk, akkor nagyon felpuffadna, és esetleg szétpukkadna az egész a sütőben.

Megmértem a tortaformát (az a nagyjából átlagos), 22 cm átmerőjű.

evi721@hotmail.com

(Keleti Éva, 2008.10.21 10:47)

Szia, kérdésem: miért nem lehet az összes fehérjét felverni habnak és mekkora tortaformában csinálod ezt a mennyiséget?
Elöre is köszönöm a választ!!

szuper!

(Jitka, 2008.10.17 19:42)

megsütöttem a tortát a recepted szerint
fantasztikus!
millió puszit küld érte az egész családom

Szia! :)

(Szamóca, 2008.10.16 10:29)

Szerintem ez a torta nem annyira szép, de nagyon-nagyon finom!
Viszont fogyókúrás sütinek nem igazán mondanám. :DDD
Főképp úgy nem, ahogy én eszem: egy jókora tejszínhab-rózsával a tetején. :)

tajga43@citromail.hu

(Sándor Zsóka, 2008.10.16 10:17)

Nemcsak azért értékelem nagyra,mert szép,hanem liszt nélkül készült!Kevesebb a kalória.(A csoki pótolja).

Szia!

(Szamóca, 2008.10.16 07:25)

Nem vitatom, hogy Nigellának van hasonló csokitortája. De ez a recept nem tőle származik, hanem a közel 90 éves nagynénémtől, aki mintegy 60-70 éve süti.
Ja, és azóta utána is néztem: Nigella receptjében mások a hozzávalók mennyiségei és van benne sütőpor.

Tudod, a sült tútógombóc sem Nigella receptje csak azért, mert szerepel a szakácskönyvében. Az oroszok már évszázadok óta sütik. Az amerikaiak hagyományos banános sütijéről nem is beszélve.

Egyébként Nigellát nagyon kedvelem. De nem azért, mert nagy újításokat hoz a konyhaművészetben (mert nem nagyon hoz), hanem azért, mert igazi élő nő, aki láthatóan élvezi a főzést és evést.

Heleyesbítés

(Gasztroblogger figyelő, 2008.10.15 23:01)

EZ NIGELLA csokitortája! Oda kéne írnod a forrást! Így illik, netetikett, a szerzői jogokról nem is beszélve!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5