CSOKOLÁDÉTORTA LISZT NÉLKÜL - BOROZZI
A "titkos" recept a "Just Desserts" ("Cuki a sütid" / "Édes pillanatok") című filmből.
Hozzávalók:
30 dkg jó minőségű csokoládé ( vagy mind legyen étcsoki, vagy 20 dkg étcsoki és 10 dkg tejcsoki), 15 dkg (barna)cukor, 10 dkg vaj, 6 nagyobb tojás, egy narancs reszelt héja, 2 evőkanál rum.
A díszítéshez: olvasztott csokoládé, csokoládéforgács, cukorgyöngy.
Elkészítés:
A csokoládét felolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Négy tojást kettéválasztunk. Négy tojásfehérjéből - 10 dkg cukor fokozatos hozzáadásával - kemény habot verünk. Négy tojássárgáját és két egész tojást kikeverünk 5 deka cukorral, a rummal, az olvasztott csokival és vajjal. A csokis krémbe belereszeljük egy narancs héját. Végül laza mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze, beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Az így kapott keveréket egy sütőpapírral bélelt aljú tortaformába öntjük (a tortaforma oldalát ne vajazzuk ki), és az előmelegített 200 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. (Ha nagyon hirtelen sülne a teteje, takarjuk le alufóliával.
A torta a sülés során fölemelkedik, és megrepedezik.
Miután megsült, vegyük ki a sütőből, és hűtsük langyosra. Közben a teteje egy kicsit visszaesik.
Ha már majdnem kihűlt, válasszuk le egy késsel az oldalát a tortaformáról, és tegyük tortatálra.
Díszíthetjük olvasztott csokoládéval, cukorgyöngyökkel, marcipánnal.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Nagyon örülök, hogy ízlett! :)
köszi
(d.g., 2008.11.02 22:38)Ez a torta fantasztikus, nagyon ízlett a családomnak. Köszi a receptet.
Szia Éva!
(Szamóca, 2008.10.21 19:45)
Igazából csak gondolom, hogy azért nem kell felverni az összes fehérjét, mert úgy túlságosan felemelkedne, és szétrepedezne a torta.
Tudod, így is, hogy csak a négy tojásfehérje van kemény habbá verve, sülés közben, felemelkedik a torta teteje, mint egy kupola, aztán amikor kivetted a sütőből és hűl, akkor visszalapul.
Szerintem ha az összes tojást felvernénk, akkor nagyon felpuffadna, és esetleg szétpukkadna az egész a sütőben.
Megmértem a tortaformát (az a nagyjából átlagos), 22 cm átmerőjű.
evi721@hotmail.com
(Keleti Éva, 2008.10.21 10:47)
Szia, kérdésem: miért nem lehet az összes fehérjét felverni habnak és mekkora tortaformában csinálod ezt a mennyiséget?
Elöre is köszönöm a választ!!
szuper!
(Jitka, 2008.10.17 19:42)
megsütöttem a tortát a recepted szerint
fantasztikus!
millió puszit küld érte az egész családom
Szia! :)
(Szamóca, 2008.10.16 10:29)
Szerintem ez a torta nem annyira szép, de nagyon-nagyon finom!
Viszont fogyókúrás sütinek nem igazán mondanám. :DDD
Főképp úgy nem, ahogy én eszem: egy jókora tejszínhab-rózsával a tetején. :)
tajga43@citromail.hu
(Sándor Zsóka, 2008.10.16 10:17)Nemcsak azért értékelem nagyra,mert szép,hanem liszt nélkül készült!Kevesebb a kalória.(A csoki pótolja).
Szia!
(Szamóca, 2008.10.16 07:25)
Nem vitatom, hogy Nigellának van hasonló csokitortája. De ez a recept nem tőle származik, hanem a közel 90 éves nagynénémtől, aki mintegy 60-70 éve süti.
Ja, és azóta utána is néztem: Nigella receptjében mások a hozzávalók mennyiségei és van benne sütőpor.
Tudod, a sült tútógombóc sem Nigella receptje csak azért, mert szerepel a szakácskönyvében. Az oroszok már évszázadok óta sütik. Az amerikaiak hagyományos banános sütijéről nem is beszélve.
Egyébként Nigellát nagyon kedvelem. De nem azért, mert nagy újításokat hoz a konyhaművészetben (mert nem nagyon hoz), hanem azért, mert igazi élő nő, aki láthatóan élvezi a főzést és evést.
Heleyesbítés
(Gasztroblogger figyelő, 2008.10.15 23:01)EZ NIGELLA csokitortája! Oda kéne írnod a forrást! Így illik, netetikett, a szerzői jogokról nem is beszélve!
Szia!
(Szamóca, 2008.11.03 07:12)