CSOKOLÁDÉTORTA LISZT NÉLKÜL - BOROZZI
A "titkos" recept a "Just Desserts" ("Cuki a sütid" / "Édes pillanatok") című filmből.
Hozzávalók:
30 dkg jó minőségű csokoládé ( vagy mind legyen étcsoki, vagy 20 dkg étcsoki és 10 dkg tejcsoki), 15 dkg (barna)cukor, 10 dkg vaj, 6 nagyobb tojás, egy narancs reszelt héja, 2 evőkanál rum.
A díszítéshez: olvasztott csokoládé, csokoládéforgács, cukorgyöngy.
Elkészítés:
A csokoládét felolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Négy tojást kettéválasztunk. Négy tojásfehérjéből - 10 dkg cukor fokozatos hozzáadásával - kemény habot verünk. Négy tojássárgáját és két egész tojást kikeverünk 5 deka cukorral, a rummal, az olvasztott csokival és vajjal. A csokis krémbe belereszeljük egy narancs héját. Végül laza mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze, beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Az így kapott keveréket egy sütőpapírral bélelt aljú tortaformába öntjük (a tortaforma oldalát ne vajazzuk ki), és az előmelegített 200 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. (Ha nagyon hirtelen sülne a teteje, takarjuk le alufóliával.
A torta a sülés során fölemelkedik, és megrepedezik.
Miután megsült, vegyük ki a sütőből, és hűtsük langyosra. Közben a teteje egy kicsit visszaesik.
Ha már majdnem kihűlt, válasszuk le egy késsel az oldalát a tortaformáról, és tegyük tortatálra.
Díszíthetjük olvasztott csokoládéval, cukorgyöngyökkel, marcipánnal.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Túl édes!!!!!!!!!!!
végre....:D
(Zsuzsa, 2013.02.14 20:15)Nagyon régen kerestem már ennek a tortának a receptjét, és végre itt van :) köszönöm :)
torta
(Mónika, 2013.01.20 14:37)Az enyém eléggé összeesett és lapos lett. Hogyan lehet elérni, hogy ne essen ennyire össze a torta?
narancshéj
(Ági, 2013.01.12 11:42)Mondjuk a narancshéj inkább bionarancs héja legyen, mert egyébként tele van mindenféle vegyszerrel, ami nem hiányzik ebbe a finom sütibe...
:D
(River, 2012.12.01 16:50)
Szétesett :(((
Viszont az íze kárpótol a kissé romos állagért :DDD
lisztnélküli csokitorta
(Sandi, 2012.10.22 15:23)
hogyan lehetne a cukrot karcsusítani,kiváltani?
egy steviás keverék szóba jöhet ? vannak már tapasztalataid a steviával?
különben jól sikerült, mondjuk Rum helyett grand Marnier-t használtam,
köszike
Re: lisztnélküli csokitorta
(Szamóca, 2012.10.22 15:52)
Szia!
A sztíviát nem szeretjük, mert nagyon erős mellékíze van, sajnos.
A cukor helyett én xilitet (nyírfacukrot) szoktam használni. Azzal mellékíz nélkül pótolható a cukor a süteményekben a kelttészták kivételével.
sütiről
(Turák Kinga, 2011.09.14 09:48)ezt még akár rám is formázhatom, cukor helyett fruktózt tennék bele, vagy ha addig szerzek be xilitet, akár azt is... és kész az egészséges torta és mindenki ehet belőle! :)
Re: sütiről
(Szamóca, 2011.09.14 09:59)Feltéve, hogy diabetikus csokit használ hozzá az ember. :)
Re: Re: sütiről
(misamaci, 2012.07.09 15:56)
diabetikus csoki helyett inkább használj magas kakótartalmút, jobban jársz (főleg ha diabos van a családban és miatta sütnél ilyen tortát)
Egy 70-75%-os étcsoki Ch-tartalma alacsonyabb mint a diabetikus csokié és árban sincs különbség (én általában vegyesen használok 70-75 és 90%-os csokikat. 70-es és 90-es sima és 75-ös narancsos)
csokitorta
(melinda, 2012.06.15 15:22)Ovis bulira kerestem lisztmentes tortát, mert van egy lisztérzékeny a csoportban. Csináltam egy "próbasütit" , ehhez a két nagy csokinyulat áldoztam fel. A végeredmény a kisfiam szerint ISTENI lett, ami tőle nagy dicséret, mert nem sok sütit eszik. Köszi a receptet!
a sütőröl :P
(Cukilédi, 2012.02.25 12:50)
Nekem sajnos 200 fokon 10 perc alatt úgy elégett, mint a szén. :((((((
De próbálkozok..! :)
Sütiről
(Hajni, 2011.07.09 20:46)
Őrület!!!!!!!!!
Ha tudnád, mióta keresem ezt a receptet.
Te nagyon úgyi vagy!!!
Gratulálok!!
Hajni
Csokitorta
(Mary01, 2011.02.15 21:06)Én is megcsináltam a tortát, még életemben nem ettem ilyen finom csokitortát! Köszi az élményt! :) ..már többen is elkérték a receptjét!
baroozi
(böbe , 2011.02.14 16:33)
Köszönöm a sok jó receptet ,ma ezt a finom csokitortát sütöttem meg ami isteni finom lett az egész családnak nagyon ízlett.- De a hambi zsemlét is sűrűn csinálom az is nagyon bevált .Köszönöm ,minden jót csak így tovább.
Ui. én narancsszeleteket és francia drazsét használtam díszitéshez a tortára
A torta
(Huangho, 2010.12.26 12:07)
Hali!
Én osztálykarácsonyra sütöttem meg ezt a tortát! Mindenkinek nagyon ízlett azt mondták ilyen finomat még nem ettek! Nekem nem is hagytak szal nem tom milyen ízű!! :D De sztem is nagyon finom lehet!
Torta
(Szamóca, 2010.10.22 18:48)
Szia!
Elnézést, hogy nem írtam bele a receptbe! Kb. 23-24 cm átmérőjű formában sütöttem a tortát.
Remélem, nálatok is olyan nagy sikere lesz, mint nálunk!
Szép hétvégét!
Viki
tortaforma
(nanett, 2010.10.22 09:31)
Kedves Szamóca!
Már rég rátaláltam a Borozzi receptedre, de most érkezett el az idő, hogy meg is sütöm. Csak egy kérdésem lenne. Ez a mennyiség mekkora tortaformára van méretezve? (Kicsi nyakatekerten megfogalmazva :))
köszönöm!
Csokitorta
(Szamóca, 2010.09.02 18:55)
Szia Erika!
Nem ismerek olyan embert, akinek ez a torta nem ízlett. :)
Nagyon örülök, hogy neked is ekkora sikered van vele.
Borozzi
(Hajni, 2013.09.25 22:01)