CSOKOLÁDÉTORTA MÁLNÁVAL
Hozzávalók:
A piskótához (egy 22-24 cm átmérőjű tortaformához):
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.
A csokoládékrémhez:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 dl tejszín, ízlés szerint rum.
A díszítéshez: 50 dkg málna (fagyasztott is lehet), 20 dkg cukor, 1 csomag színtelen vagy piros tortazselépor, cukorgyöngyök.
Elkészítés:
A málnát a cukor felével kis lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a maradék cukorral elkevert tortazseléport, és kevergetve főzzük még kb. 2 percig. Levesszük a tűzről, és félretesszük.
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet.
A tésztát tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.
A krémhez a tejszínt egy fazékba öntjük, beleszórjuk az apró darabokra tördelt csokoládét és a cukrot, és állandóan kevergetve felforraljuk, majd teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, apránként hozzáadagolva a vajat, gépi habverővel jó habosra keverjük.
A kihűlt piskótát három egyforma vastag korongra vágjuk. A piskótalapokat a tortatálra tesszük, és megtöltjük őket a csokikrémmel úgy, hogy maradjon a torta bevonására és díszítésre is. A tetejére csak egészen vékony réteg krémet kenünk. Ráhalmozzuk a málnazselét, megszórjuk cukorgyönggyel, csillagcsöves habzsákból krémrózsákat nyomunk a sütemény szélére. Tálalásig hűtőgépben tartjuk.
csokoládétorta málnával
(Hankka, 2014.03.16 19:58)