Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


CSOKOLÁDÉTORTA BARACKKAL

2008.01.27

Hozzávalók:
25 dkg étcsokoládé, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 evőkanál rum,  3 db egész tojás, 10 dkg finomra darált dió vagy mandula, 3 púpos evőkanál liszt, 1 kiskanál sütőpor, csipetnyi fahéj, kb. 1 nagy doboz levétől lecsöpögtetett felezett barackbefőtt.

A tetejére: 10 dkg étcsokoládé megolvasztva, két evőkanálnyi szárazon megpirított mandulaforgács. 

 

Kép

 

Elkészítés:
Az étcsokoládét megolvasztjuk. Mikor megolvadt, belekeverjük a vajat, cukrot, a tojásokat és a rumot. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, diót, fahéjat és a sütőport. A lisztes keveréket beleforgatjuk a csokikrémbe.
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. A tészta kétharmadát beleöntjük. A tetejét kirakjuk annyi felezett barackkal, amennyi ráfér. A barackokat befedjük a maradék tésztával.
A tortát 180 fokos előmelegített sütőben legalább 45-50 percig - tűpróbáig! - sütjük.
Sülés után olvasztott csokoládéval bevonjuk, mandulaforgáccsal díszítjük.

 

Kép

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Mankának

(Szamóca, 2010.01.08 10:00)

Köszönöm szépen! :)

Csokoládé

(Manka, 2010.01.07 14:03)

Ngyon köszönöm! Gyönyörűek a tortáid...

Csokoládé

(Szamóca, 2010.01.05 10:15)

Szia Manka!
Kétféle csokibevonatot szoktam csinálni a tortákra/süteményekre. Vagy egyszerűen megolvasztok mikróban nagyon kicsi fokozaton egy-két tábla csokoládét, vagy Fruzsika csokimázát használom.

Csokimáz FRUZSIKÁTÓL

20 deka porcukor
3 evőkanál kakaó
3 evőkanál étolaj (nem oliva)
3 evőkanál forróvíz

Összemelegíteni egész addig, amíg a cukor elolvad (ne legyen szemcsés).
Ekkor ráöntöd a süti közepébe, gyors mozdulattal elkened.
Hagyod dermedni.
Nagy gáztepsi méretű süti tetejére elég.

bevonó

(Manka, 2010.01.04 19:23)

Kedves Szamóca!

Szereteném megtudni, hogy hogyan sikerül mindig ilyen szépre a bevonód? Látom azt írod, hogy étcsokit olvasztassz fel. De nekem sosem sikerül, pedig síma fényes felületet szeretnék...
Előre is nagyon köszönöm!

Barack

(Szamóca, 2009.06.10 20:52)

Nem, dehogy kell megpárolni. De nem baj, ha nem túl érett a barack.

barack

(Zsuzsa, 2009.06.10 20:19)

Szerinted ha a befőtt helyett nyers barackot teszek bele, nem kell előtte megpárolni, ugye? A felső képen mintha Nálad sem befőtt lenne benne... :-)

köszi!

(Detti, 2009.01.14 12:12)

OK!
Köszönöm a segítséget és a jókívánságokat is!

Válasz Dettinek

(Szamóca, 2009.01.13 18:59)

Szia!
Mire belekevered a csokiba apránként a hideg vajat, az lehűti úgy a csokit, hogy a tojás már véletlenül sem fő meg benne.
Olyan sorrendbe keverj bele a csokiba mindent, ahogy leírtam: apránként a hideg vaj, aztán a cukor, aztán a tojás.

Vidám ünneplést és a férjednek nagyon boldog születésnapot kívánok!

amatőr kérdés :)

(Detti, 2009.01.13 18:41)

Szia!
A Férjem születésnapjára keresgélek receptet. Azt szeretném kérdezni, hogy az elején, mikor az olvasztott csokihoz keverjük a vajas tojást, az részletesebben hogy történik?
Felolvasztom a csokit, eddig OK, de ha én ebbe a meleg csokiolvasztmányba beleteszem a tojásos cuccot, nekem tuti megfő a tojás benne ...
Szóval meg kell találni azt a pillanatot, amikor a csoki még folyós, de már langyos annyira, hgoy ne főzze meg a tojást?
Köszi! Detti

Szép estét!

(Szamóca, 2008.07.22 21:12)

Köszönöm! Kedves vagy. :)
Nekem egyébként a különböző szakácskönyvekben a képek a legfontosabbak. Beindul tőlük a fantáziám.

Andland

(Andland, 2008.07.22 20:25)

Szia!!
Na azért én nem vagyok sütitündér,inkább téged mondhatnám annak,nagyon szép sütiket csinálsz!!
Köszi a válaszod,végülis igazad van.

+ 1 válasz Andreának

(Szamóca, 2008.07.21 19:45)

De te, mint profi Sütitündér úgyis jól tudod, hogy egy receptet úgy alakít az ember, ahogyan a rutinja diktálja. Ha egy-két kanállal több liszt kívánkozik bele érzésed szerint, biztos, hogy nem rontod el azzal a tortát, ha annyival többet raksz bele.
Én is mindig átalakítom a mástól ellesett recepteket a saját ízlésem, érzéseim szerint.

Szia! :)))

(Szamóca, 2008.07.21 19:31)

Nekem elég volt. Három evőkanál liszt, az kb. 6 deka. Ha hozzáadod a 10 deka őrölt diót vagy mandulát, az már 16 deka, és a liszt a sütiknél általában kiváltható finomra darált dióval, mandulával. Az Alchri-féle Toszkán csokitortánál összesen 10 deka liszt kell a 20 deka csoki, 20 deka vaj mellé. Nagyjából ugyanazok az arányok.
A visszajelzésekből ítélve egy dologra kell figyelni ennél a tortánál: arra, hogy ne legyen nagyon leves a barack, mert az eláztatja esetleg a tésztát.

andrea1001@citromail.hu

(Andland, 2008.07.21 16:08)

Szia!!
Csak azt szeretném kérdezni a tortával kapcsolatban,hogy 3 evőkanál liszt elegendő bele????

Szia Flavius!

(Szamóca, 2008.07.17 09:20)

Nagyon örülök, hogy sikerült örömöt szerezned annak, akit szeretsz. Én is sok boldogságot kívánok neki, és neked is!

flavius78@freemail.hu

(Flavius, 2008.07.16 22:05)

Megsütöttem a tortát a kedvesem szülinapjára.
Nagyszerűen sikerült, nagyon örült neki.
Köszi az egyszerű és jó receptet.
Üdv: Flavius