RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...
CSOKOLÁDÉTORTA BARACKKAL
Hozzávalók:
25 dkg étcsokoládé, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 3 db egész tojás, 10 dkg finomra darált dió vagy mandula, 3 púpos evőkanál liszt, 1 kiskanál sütőpor, csipetnyi fahéj, kb. 1 nagy doboz levétől lecsöpögtetett felezett barackbefőtt.
A tetejére: 10 dkg étcsokoládé megolvasztva, két evőkanálnyi szárazon megpirított mandulaforgács.
Elkészítés:
Az étcsokoládét megolvasztjuk. Mikor megolvadt, belekeverjük a vajat, cukrot, a tojásokat és a rumot. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, diót, fahéjat és a sütőport. A lisztes keveréket beleforgatjuk a csokikrémbe.
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. A tészta kétharmadát beleöntjük. A tetejét kirakjuk annyi felezett barackkal, amennyi ráfér. A barackokat befedjük a maradék tésztával.
A tortát 180 fokos előmelegített sütőben legalább 45-50 percig - tűpróbáig! - sütjük.
Sülés után olvasztott csokoládéval bevonjuk, mandulaforgáccsal díszítjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Köszönöm szépen! :)
Csokoládé
(Szamóca, 2010.01.05 10:15)
Szia Manka!
Kétféle csokibevonatot szoktam csinálni a tortákra/süteményekre. Vagy egyszerűen megolvasztok mikróban nagyon kicsi fokozaton egy-két tábla csokoládét, vagy Fruzsika csokimázát használom.
Csokimáz FRUZSIKÁTÓL
20 deka porcukor
3 evőkanál kakaó
3 evőkanál étolaj (nem oliva)
3 evőkanál forróvíz
Összemelegíteni egész addig, amíg a cukor elolvad (ne legyen szemcsés).
Ekkor ráöntöd a süti közepébe, gyors mozdulattal elkened.
Hagyod dermedni.
Nagy gáztepsi méretű süti tetejére elég.
bevonó
(Manka, 2010.01.04 19:23)
Kedves Szamóca!
Szereteném megtudni, hogy hogyan sikerül mindig ilyen szépre a bevonód? Látom azt írod, hogy étcsokit olvasztassz fel. De nekem sosem sikerül, pedig síma fényes felületet szeretnék...
Előre is nagyon köszönöm!
Barack
(Szamóca, 2009.06.10 20:52)Nem, dehogy kell megpárolni. De nem baj, ha nem túl érett a barack.
barack
(Zsuzsa, 2009.06.10 20:19)Szerinted ha a befőtt helyett nyers barackot teszek bele, nem kell előtte megpárolni, ugye? A felső képen mintha Nálad sem befőtt lenne benne... :-)
Válasz Dettinek
(Szamóca, 2009.01.13 18:59)
Szia!
Mire belekevered a csokiba apránként a hideg vajat, az lehűti úgy a csokit, hogy a tojás már véletlenül sem fő meg benne.
Olyan sorrendbe keverj bele a csokiba mindent, ahogy leírtam: apránként a hideg vaj, aztán a cukor, aztán a tojás.
Vidám ünneplést és a férjednek nagyon boldog születésnapot kívánok!
amatőr kérdés :)
(Detti, 2009.01.13 18:41)
Szia!
A Férjem születésnapjára keresgélek receptet. Azt szeretném kérdezni, hogy az elején, mikor az olvasztott csokihoz keverjük a vajas tojást, az részletesebben hogy történik?
Felolvasztom a csokit, eddig OK, de ha én ebbe a meleg csokiolvasztmányba beleteszem a tojásos cuccot, nekem tuti megfő a tojás benne ...
Szóval meg kell találni azt a pillanatot, amikor a csoki még folyós, de már langyos annyira, hgoy ne főzze meg a tojást?
Köszi! Detti
Szép estét!
(Szamóca, 2008.07.22 21:12)
Köszönöm! Kedves vagy. :)
Nekem egyébként a különböző szakácskönyvekben a képek a legfontosabbak. Beindul tőlük a fantáziám.
Andland
(Andland, 2008.07.22 20:25)
Szia!!
Na azért én nem vagyok sütitündér,inkább téged mondhatnám annak,nagyon szép sütiket csinálsz!!
Köszi a válaszod,végülis igazad van.
+ 1 válasz Andreának
(Szamóca, 2008.07.21 19:45)
De te, mint profi Sütitündér úgyis jól tudod, hogy egy receptet úgy alakít az ember, ahogyan a rutinja diktálja. Ha egy-két kanállal több liszt kívánkozik bele érzésed szerint, biztos, hogy nem rontod el azzal a tortát, ha annyival többet raksz bele.
Én is mindig átalakítom a mástól ellesett recepteket a saját ízlésem, érzéseim szerint.
Szia! :)))
(Szamóca, 2008.07.21 19:31)
Nekem elég volt. Három evőkanál liszt, az kb. 6 deka. Ha hozzáadod a 10 deka őrölt diót vagy mandulát, az már 16 deka, és a liszt a sütiknél általában kiváltható finomra darált dióval, mandulával. Az Alchri-féle Toszkán csokitortánál összesen 10 deka liszt kell a 20 deka csoki, 20 deka vaj mellé. Nagyjából ugyanazok az arányok.
A visszajelzésekből ítélve egy dologra kell figyelni ennél a tortánál: arra, hogy ne legyen nagyon leves a barack, mert az eláztatja esetleg a tésztát.
andrea1001@citromail.hu
(Andland, 2008.07.21 16:08)
Szia!!
Csak azt szeretném kérdezni a tortával kapcsolatban,hogy 3 evőkanál liszt elegendő bele????
Szia Flavius!
(Szamóca, 2008.07.17 09:20)Nagyon örülök, hogy sikerült örömöt szerezned annak, akit szeretsz. Én is sok boldogságot kívánok neki, és neked is!
flavius78@freemail.hu
(Flavius, 2008.07.16 22:05)
Megsütöttem a tortát a kedvesem szülinapjára.
Nagyszerűen sikerült, nagyon örült neki.
Köszi az egyszerű és jó receptet.
Üdv: Flavius
Mankának
(Szamóca, 2010.01.08 10:00)