Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


DIÓS DIÓTORTA

2012.06.27

Hozzávalók (egy 20-22 cm átmérőjű tortához):

A piskótához: 6 tojás, 10 dkg darált dió, 2 evőkanál liszt, 6 evőkanál (barna) cukor, negyed mokkáskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja.

A krémhez: 2 dl tej, 2 dl tejszín, 30 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, 10 dkg vaj, 3-4 evőkanál diólikőr vagy rum, negyed mokkáskanál őrölt fahéj.

A díszítéshez: 5 dkg olvasztott csokoládé, csokoládéforgács.

   

p1200579-ee.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzájuk adva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is, majd belelereszeljük a citromhéjat. A lisztet összekeverjük a dióval és a fahéjjal, aztán laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Tepsibe fektetett sütőpapírra 20 cm átmérőjű, kb. 1,5 cm magas korongot kenünk a piskótatésztából. Az előmelegített sütőbe tesszük őket, és aranybarnára sütjük.

Amíg az első lap sül, megformázzuk a következő korongot egy másik sütőpapírra és így tovább, amíg az összes tészta el nem fogy. (Optimális esetben 4-5 piskótakorongot kapunk.) A lapokat rácsra téve kihűtjük.

A krémhez a pudingport csomómentesen elkeverjük a tejben, hozzáöntjük a tejszínt, és lassú tűzön addig melegítjük, amíg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről, belekeverjük a porcukrot, aztán a darált diót. Ezután félretesszük hűlni. Mikor már csak langyos, összekeverjük a vajjal és a likőrrel.

A piskótalapokat megtöltjük a diós krémmel ügyelve, hogy maradjon krém a torta oldalára is.

A kész torta oldalát a diókrémmel, tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be. Díszítésként megszórjuk csokoládéforgáccsal.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.